Nesahat, nesbírat a nenosit! Tím by se měli řídit všichni, kteří najdou opuštěné mládě v přírodě

25. květen 2017

Každý rok ochránci přírody opakují, aby lidé neodnášeli mláďata z přírody. Každý rok je ale lidé do záchranných stanic nosí. A ve většině případů naprosto zbytečně. V květnu se nejčastěji do záchranných stanic dostávají mláďata drobných ptáků, zajíců nebo srnčat.

Zdá se, že každé malé dítě ví, že se na mládě v přírodě nesahá, přesto každý rok do Záchranné stanice živočichů v Plzni lidé přinesou zbytečně několik mláďat. Letos to byly například mláďata drozda, sýkory, kosa nebo mládě zajíce.

„99 procent mláďat je sem doneseno zcela zbytečně. Většinou je rodičům odnesou buď z hnízda, nebo přímo od zobáku. Co se týká savců, jako jsou zajíci nebo srnčata, tak jejich matka u nich není celý den, protože by k nim přilákala predátory, tím, že by tam zanechala pachovou stopu. Mláďata tedy matka navštěvuje pouze večer, kdy je nasytí a očistí a zase od nich odchází,“ řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.


Karel Makoň, ved. Záchranné stanice živočichů v Plzni bude v pondělí 29.5. od 18:00 hostem podvečerního diskuzního pořadu Co vás zajímá. Dotazy na Karla Makoně můžete již teď poslat na e-mail: info@pl.rozhlas.cz.

Vrátit mládě zpět do přírody je často velmi obtížné a v některých případech nemožné

Případů, kdy lidé zbytečně donesou mládě, ubývá, podle Karla Makoně hlavně díky mobilním telefonům. „Naštěstí se nám letos daří většinu věcí řešit pomocí mobilních telefonů přes zprávy mms. Lidé najdou zvíře, pošlou nám jeho fotku, a potom se domluvíme a poradíme co dál. Letos to funguje přímo parádně a naštěstí nám sem moc mláďat zatím nepřinesly,“ vysvětlil Makoň.

„My neodchováváme mláďata lišek ani kun, protože je nejde vypustit zpět do přírody. Pokud je lišče nebo kuně odchováno na flašce neví, zda je člověk nebo zvíře, a když jí vypustíme zpět do přírody, zvířata už je mezi sebe nepřijmou,“ upozorňuje Karel Makoň.

Než proto mládě v přírodě seberete, zavolejte na příslušnou záchrannou stanici a poraďte se, jak situaci nejlépe vyřešit.

autor: čer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.