Netradiční veřejnou knihovnu mají v Lomanech

27. září 2015

Stále funkční autobusová zastávka v malé obci na severním Plzeňsku nabízí výběr románů i naučné literatury. Knížky si lidé mohou půjčovat bez jakékoliv kontroly či evidence, s nápadem přišlo sdružení Přeskopec.

V Lomanech u Plas na severním Plzeňsku žije jen pár obyvatel. Jednou z nich je Jana Čiháková, která se do rodného kraje vrátila po desítkách let v roce 2004. Koupila a opravila hájenku a vztyčila na návsi kříž. V dalších letech pak vybudovala muzeum těžby borové smoly a se svým sdružením Přeskopec vyznačila naučnou stezku věnovanou vynálezci Ludvíku Očenáškovi. Letos sdružení otevřelo netradiční veřejnou knihovnu, a to v Lomanech v autobusové zastávce.

„Tady byla zastávka plechová, byla rezavá, všechna okna byla rozbitá. Já jsem si dala takový závazek, že každý rok musím místním lidem přinést něco nového a letos to byla tato knihovna," uvedla místní aktivistka Jana Čiháková s tím, že se spojila s panem Antošem z vedlejší Lomničky, ona dala k dispozici dřevo a on z něj vytvořil regály na knihy.

Knihy sdružení sehnalo z velké části z vyřazeného inventáře plaské knihovny a také z vlastních zásob a od různých dalších soukromých osob. Jsou to knihy různých žánrů a podle toho jsou také v knihovně rozděleny.

„Je tu naučná literatura, dětská literatura a potom máme romány, krásnou literaturu. Říkám tomu náš kulturní dům," shrnula Jana Čiháková.

Lomanská zastávka plná knih inspirovala i další obce

Knihovna ve stále funkční autobusové zastávce v Lomanech nabízí na ploše zhruba 4 x 2 metry desítky knih. Půjčit si je tady mohou jak místní, tak i turisté či cyklisté, kteří se jen na chvilku zastaví. Neexistuje tam žádná evidence knih a lidé se nemusí ani nijak registrovat, vypůjčení je zdarma.

Jednoduchá pravidla fungování knihovny tam shrnuje jen jakýsi jednostránkový výpůjční řád: „Vítejte milí čtenáři, můžete si půjčit knihu, vrátit po přečtení, doplnit knihovnu. Děkujeme za váš zájem.“ Hlavním principem je tady důvěra.

„Já těm lidem nesmírně důvěřuji. Nikdo tady nikoho nekontroluje, je to prostě důvěra v lidi. To naplňuje člověka, když může lidem nějakým způsobem pomoci, něco jim nabídnout a oni zjistí, že to myslí doopravdy," svěřila se Jana Čiháková.

Lomanská netradiční knihovna nemá žádnou provozní dobu, lidé si mohou přijít půjčit knihu, kdykoliv se jim zachce. Fungovat nebude jen během zimních měsíců kvůli vlhku, které by knihy poškodilo. Literatura se ale zpátky na zastávku vrátí hned na jaře. Knihovna v Lomanech navíc inspirovala nadšence i v dalších osadách. Malou veřejnou knihovničku už chystají také v sousední Lomničce nebo v Darové.

autor: lum
Spustit audio