Nouzové ubytování pro uprchlíky hledá charita i na západě Čech

23. říjen 2015

Diecézní charita vytipovává lokality, kde by mohla v případě zájmu ubytovat uprchlíky. Jedno takové místo našla i na Sušicku.

Na pomoc uprchlíkům se připravuje Diecézní charita České Budějovice. Vytipovává i lokality, kde zřídí ubytovny. Na jihozápadě Čech je už takových míst několik. Lůžka pro nouzové ubytování uprchlíků jsou k dispozici například na Sušicku. Vybraný objekt tam nabízí celkem dvanáct míst.

Pokoje o velikosti zhruba 15 metrů čtverečných se nachází v prvním patře budovy. V každém z nich je šest lůžek, tři na jedné straně a tři na druhé. Připravena je tam také jedna skříň a noční stolky. V budově se nachází i velký sál a kuchyňka vybavená třemi stoly, lednicí a myčkou.

„Je to takové skromné ubytování. Topíme v kamnech, není tady centrální vytápění. Není to na dlouhodobé ubytování, takže když by někdo byl v nouzi a potřeboval by opravdu zázemí, kde má sprchu, toalety, možnost si uvařit a přespat, a to v teple, tak tady ta příležitost je," řekla ředitelka Oblastní charity Sušice Marie Hrečínová Prodanová.

Jestli bude ubytování pro uprchlíky potřeba, zatím není vůbec jisté

Samotné ubytování ale nestačí. Zásadní otázkou, kterou je třeba předem uvážit, je způsob stravování. Zmíněný objekt totiž nemá takovou kapacitu, aby bylo možné vařit přímo v něm.

„Představa je taková, že by snídani a večeři jsme mohli připravovat společně a obědy bychom si dováželi," vysvětlila Marie Hrečínová Prodanová.

Charita sice ubytování pro uprchlíky hledá, není ale vůbec jisté, jestli ho bude potřeba.

„Nepočítáme s tím, ale musíme být na to připraveni. To je asi jako povodně. Nemusí přijít, ale pak když přijdou, tak to je složité," uvedla ředitelka Diecézní charity České Budějovice Michaela Čermáková.

Další místa pro uprchlíky v oblasti jihozápadních Čech by mohla vzniknout mimo jiné na Prachaticku a Českokrumlovsku. Charita počítá i s tím, že využije své zkušenosti s uprchlíky z doby války v Jugoslávii. Tehdy ubytovávala muslimy, a musela se tak vypořádat s komplikacemi, které přinášela práce se zcela odlišnou kulturou. Charita České republiky spustila navíc webové stránky Pomoc uprchlíkům. Lidé tam mohou nabízet oblečení, finanční příspěvky nebo třeba ubytování.

autoři: Směna ČRo Plzeň , pfr , en
Spustit audio