Nová expozice Filmohraní v plzeňské Techmanii přibližuje svět filmu a televize

Návštěvníci plzeňské Techmanie si nově vyzkouší i práci režisérů nebo herců. Do světa filmu a televize je zavede nová interaktivní expozice Filmohraní. Na přípravě autorské expozice, která zaujímá plochu 700 metrů čtverečných a stála 10 milionů korun, se podílelo 37 lidí.

Podle Markéty Čekanové z centra vědy a techniky Techmania si lidé například vyzkouší moderní i klasické filmové triky: "Každý kluk i každá hočička někdy v životě zatoužili hrát ve filmu nebo režírovat a právě tohle si mohou lidé v naší nové expozici Filmohraní vyzkoušet. Můžou si zkusit zahrát a natočit různé akční scény, ale můžou si zkusit třeba i práci moderátorů televizních zpráv a to všechno se dá natočit, poslat si do mejlu a každý potom může mít ten svůj vlastní malý filmík pro sebe k dispozici."

Filmohraní zahrnuje 12 zastávek. Je tam rozmístěno 62 kamer, desítky světel, přes kilometr síťových kabelů a velký výkonný server, který natočené záběry sestříhá, poskládá a doplní hudbou a titulky. Návštěvníci se mohou dozvědět i něco z filmařského řemesla a seznámit se s animovaným filmem. Vyzkouší si moderní i klasické filmové triky, jako je klíčování, zpomalený obraz nebo hrátky s perspektivou. Expozice hravým způsobem demonstruje, že technické aspekty filmařské práce musí být doplněny i výtvarným vnímáním světa.

Techmania je centrum neformálního vzdělávání, které se zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Loni tam zavítalo přes 200 tisíc lidí. Interaktivní centrum vědy a techniky tak díky rekonstrukci a novinkám ztrojnásobilo dřívější návštěvnost. První tři měsíce lidé přicházeli do nového 3D Planetária, od konce března si mohli prohlédnout i nové expozice v opravené a rozšířené hlavní budově.

Spustit audio