Nová expozice láká návštěvníky do Pattonova muzeu v Plzni

5. květen 2015

Program oslav osvobození si mohou lidé v Pattonově muzeu zpestřit tematickým filmem, fotkami ale i suvenýry, které pro americké vojáky vyráběli čeští řemeslníci.

V západočeské metropoli stále pokračují Slavnosti svobody. Připomínají 70. výročí osvobození města americkou armádou. Několik novinek při té příležitosti připravilo i Pattonovo muzeum.

„Je tady nově výstava s názvem Nikdy druhá. Pojednává o vojácích druhé pěší divize, o jejich historii. Máme fotografii Jablonského ulice v Plzni v roce 1945 a na ní je zachycen Earl Ingram i Thomas Kittel, jeho kamarád," uvedl jednu z novinek Ivan Rollinger z Pattonova muzea.

Dalším lákadlem pro návštěvníky je i tematický film, který nabízí záběry posledních leteckých úderů na našem území. Film zachycuje obraz toho, jak to tady vypadalo ke konci války. Součástí expozice je také asi třicítka panelů představující všechny jednotky, které měly podíl na osvobození jihozápadních Čech americkou armádou.

„Když se pozastavíme u deváté letecké armády, je tady vzpomínka na pravé straně na Virgila Paula Kirkhama, posledního sestřeleného letce 30. dubna 1945 u obce Újezd na Domažlicku," popsal jeden z panelů Ivan Rollinger.

Vypalované dřevěné talíře zdobené nápisy lámanou angličtinou si od řemeslníků z Čech
vozívali američtí vojáci

Další zajímavostí muzea jsou upomínkové předměty, které pro americké vojáky vytvořili čeští řemeslníci. „Předměty jsou autentické. Tady máme popelníky, v té době se poměrně dost kouřilo, ale třeba i dřeváčky. Jsou tady dřevěné talíře vyrobené na Chodsku, na Domažlicku vypalovací technikou s tím nejznámějším znakem, indiánem. Naši lidi moc anglicky neuměli, tak se můžete podívat, že některé talířky jsou zkomolené, ta písmenka jsou přeházená," ukázal Rollinger.

Prohlídka exponátů, které pro návštěvníky přichystalo Pattonovo muzeum, zabere minimálně hodinu. Pro zájemce je tady kromě jiného připraveno také poměrně velké množství textů, fotografií i videí. Expozice ale není k vidění jen během oslav osvobození. Muzeum je lidem přístupné celoročně vždy od úterý do neděle v době od 9 do 13 hodin a potom od 14 do 17 hodin.

Spustit audio