Nová lůžka pro přibývající nemocné Alzheimerovou chorobou vzniknou v Nepomuku

12. červen 2016

Počet lidí s Alzheimerovou chorobou neustále roste a volných míst ve specializovaných domovech je dlouhodobý nedostatek. Nové zařízení pro téměř 200 pacientů s touto chorobou teď staví soukromý investor v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Vzniká přestavbou obřího betonového torza zkrachovalého podniku Šumavan.

„Je to takové dědictví z minulosti. Zanechali zde betonovou budovu, která už dvacet let hyzdí ráz města," říká starosta Nepomuku Jiří Švec. Nyní na místě vzniká domov pro lidi s Alzheimerovou chorobou.

„Investor stál před rozhodnutím, jestli budovu zbourat nebo postavit na zelené louce. Podle zkoušek kvality ale socialistický beton splňuje požadavky současných norem, takže skelet budovy bude zachován," dodává Švec.

Provozovatelem budoucího zdravotnického zařízení se zvláštním režimem bude společnost Anavita, která má v celkem šesti zařízeních v Česku 900 lůžek pro lidi s Alzheimerovou chorobou.

„Domov nabídne 180 nedostatkových míst pro klienty s Alzheimerovou chorobou, demencemi ve všech stádiích, i seniorům. S komplexní 24hodinovou péčí vytvoříme také 90 nových pracovních míst, říká mluvčí společnosti Anavita Hany Raiskubové, podle níž je počet lůžek pro lidi s Alzheimerovou chorobou velký nedostatek.

Torzo bývalé textilky v Nepomuku nabídne už příští rok 180 nových lůžek pro nemocné Alzheimerovou chorobou

„Podle oficiální statistiky České alzheimerovské společnosti bylo v loňském roce evidováno přes 150 tisíc nemocných Alzheimerovou chorobou a trend této nemoci je do budoucna velmi nepříznivý. Uvádí se, že v roce 2050 by jich mělo být až trojnásobek," potvrzuje Raiskubová.

Převis poptávky nad nabídkou v domovech pro klienty s Alzheimerovou chorobou v rámci celé České republiky je několikanásobně vyšší.

Celková rekonstrukce bývalého textilního podniku v Nepomuku přijde na 135 milionů korun. Domov začne fungovat od začátku příštího roku.

autor: čer
Spustit audio