Nová výstava v Holýšově vypráví silné příběhy 2. světové války

20. červen 2017

Tisíce lidí museli za druhé světové války nastoupit na nucené práce pro Velkoněmeckou říši. Osudy některých z nich zachycuje výstava v Holýšově na Domažlicku. Připravil ji Dům dějin Holýšovska spolu s Institutem terezínské iniciativy.

Výstava se jmenuje Ztracená paměť? Místa nacistické nucené práce v ČR. Na celkem 18 panelech je možné si prohlédnout záznamy o místech, kde nucené práce probíhaly. „Na jednom panelu je například možné vidět, jak byli jednotliví vězni značeni. Ne všichni totiž přicházeli do koncentračních táborů za stejné prohřešky. Každý vězeň byl označen různými barvami. Třeba homosexuálové měli růžovou barvu, političtí vězni nosili červený trojúhelník, ve kterém měli písmeno označující zemi, ze které pocházeli atd.,“ řekl Josef Hais, vedoucí Domu dějin Holýšovska v Holýšově.

Jeden panel výstavy je věnován také Holýšovu. „Tady byla pobočka koncentračního tábora Flossenbürg a dále šest zajateckých a pracovních táborů, kde byli buď váleční zajatci z Francie, Ruska, Itálie, anebo tu byly další tábory s totálně nasazenými z území protektorátu či ženy, které si v Holýšově plnily říšskou službu,“ upřesnil Hais.

Osudové příběhy vězněných lidí

Výstava je podle Josefa Haise ojedinělá zejména proto, že není zaměřená na pouhý výčet míst a činností, ale místo je vždy spojeno s nějakým konkrétním příběhem. Jedním ze silných příběhů je například osud dívky ze Španělska jménem Neus Català i Pallejà, která byla v Holýšově vězněna a vyráběla zde munici pro Wehrmacht. Neus Català i Pallejà v roce 1939 po vítězství Franka utekla ze Španělska do Francie, kde se vdala za anarchistu a zapojila do odboje proti vichystickému režimu. Oba byli zatčeni, uvězněni a převezeni do koncentračních táborů. Její manžel věznění nepřežil, ona měla štěstí a po osvobození se vrátila zpět do Francie.

„Některá místa, jež ukazuje výstava, jsou samozřejmě dnes k nepoznání. Lidé, kteří tam žijí si ani neuvědomují s jakou historií je dané místo spojené. Proto by se lidé měli na výstavu přijít podívat a seznámit se s historií všech míst,“ uzavřel Josef Hais.

Putovní expozice je vhodná i pro žáky základních škol, kterým příběhy lidí z celého světa přiblíží 2. světovou válku z jiného pohledu. Výstavu si můžete prohlédnout každý všední den od 8 do 15 hodin až do 19. července.

autoři: mkl , jik
Spustit audio