Nové divadlo v Plzni má problémy. Přijde o část dotací a nefungují mu jevištní technologie

15. prosinec 2014

Plzeň přijde o část evropské dotace na Nové divadlo. Radnice měla bez souhlasu změnit projekt. Místo kaučukové podlahy je v divadle takzvaná stěrka. Regionální operační program kvůli tomu neproplatí divadlu 21 milionů korun. Další peníze bude stát výběrové řízení na zhotovitele. Ministerstvo financí v něm našlo chyby. Celkově se může dvousetmilionová dotace snížit až o 80 milionů korun.

Problémy kolem Nového divadla řešilo minulý týden zastupitelstvo města Plzně. „V současné chvíli máme stanovisko ROPu ohledně neproplacené části. Ze strany ROPu je tam navrženo krácení téměř 21 milionu korun. Pokud jde o tu druhou část, což je kontrakt Ministerstva financí, tak ta v současné době není ukončená. Je na rozhodnutí ROPu, jestli se přikloní k našemu názoru nebo k názoru Ministerstva financí," popisuje současnou situaci náměstek primátora Pavel Šindelář.

Se sankcí ve výši 21 milionů korun se podle předsedy výboru regionální rady a náměstka hejtmana Ivo Grünera už nedá nic dělat: "Rozhodnutí je dané, s tím asi těžko někdo něco udělá. Výbor regionální rady je s tím problémem seznámen. Osobně si myslím, že ten problém je v současné době již téměř neřešitelný. Uvidíme, jak se postaví město k tomu názoru Ministerstva financí. Tam to je víceméně o technice vyhlášení výběrového řízení," říká Grüner.

O jak velkou část dotace by Plzeň mohla přijít kvůli chybám ve výběrovém řízení na zhotovitele, ještě není jasné. Pavel Šindelář nechce předbíhat událostem: „Já bych tuto částku nechtěl říkat nějak přesněji. 25 procent z první etapy znamená skoro 11 milionů korun. Uvidíme, jestli toto stanovisko se přesune i na druhou etapu či nikoliv," dodává Šindelář.

Divadlo nemá problémy jen se snížením dotací

Snížení dotace ale není jediný problém, který divadlo má. Nefungují mu jevištní technologie. Jedno představení už muselo divadlo zrušit a dalších dvanáct bylo v ohrožení.

„Já jsem svolal na středu 17. prosince jednání s dodavatelem stavby a dodavatelem technologie. Chceme si sednout, chceme vědět, kde je problém, chceme ho přesně popsat, chceme vědět, jak bude odstraněn a samozřejmě budeme chtít, aby do budoucna se tyto závady neobjevovaly, aby diváci nebyli omezováni v kulturním zážitku," vysvětluje Pavel Šindelář.

Za alarmující považuje technologické problémy v Novém divadle primátor Martin Zrzavecký. „Jedna věc je, že vám někde na chodbě nesvítí světlo. Druhá věc, když nefunguje technologie. Bohužel se stalo, že muselo být zrušeno představení a bylo vráceno vstupné. To už je opravdu nepříjemné," uvědomuje si Zrzavecký.

Jen od začátku listopadu až dosud mělo divadlo 15 kolapsů systému. Nefungovala například točna a 5. prosince se muselo představení z technických důvodů zrušit úplně.

autor: kos
Spustit audio