Nové externí defibrilátory pomůžou v Plzni zachraňovat životy

23. srpen 2017

Životy Plzeňanů i návštěvníků města pomůžou zachraňovat nové moderní defibrilátory. Přístrojů, které dokážou pomocí elektrického výboje obnovit srdeční činnost, nakoupila radnice deset. Pět jich dostali do služebních aut městští policisté a ostatní jsou na radnici, u bazénu nebo v Novém a Velkém divadle.

Defibrilátor má u sebe velmi jednoduchý návod k použití. Zároveň jsou pracovníci na vrátnicích a v budovách, kde jsou přístroje nově umístěné dobře proškoleni. Mimo to defibrilátor sám mluví, dává zachránci potřebné instrukce a dokonce i kontroluje, zda resuscitace probíhá správně. Jeho použití je podle záchranářů jednoduché a zvládlo by ho i osmileté dítě. Ovšem v první řadě je nutné zavolat záchranku, a i kdyby byl člověk na první pomoc sám, po telefonu mu poradí dispečerka.

„To je nesmírně důležité, protože nejen automatický externí defibrilátor zachraňuje lidský život. Nejdůležitější je kvalitní a včas poskytnutá péče v podobě stlačování hrudníku, ale zároveň je nutné, aby na cestě již byla profesionální pomoc, což znamená, že to včasné zavolání Zdravotnické záchranné služby je zásadní,“ řekla primářka Záchranné služby Jana Vidunová.

V budoucnu by město chtělo mít defibrilátory na všech větších rušných místech. „Měly by být na sportovištích, například v Městské sportovní hale na Slovanech, na hokejovém a fotbalovém stadionu a podobně. Máme informace, že v současnosti při zápasech, když je přítomná lékařská služba, je podobné zařízení k dispozici,“ uvedl Jiří Karas, který je vedoucím odboru krizového řízení Magistrátu města Plzně.

V současnosti je po městě celkem 28 externích defibrilátorů a většinu mají složky Integrovaného záchranného systému.

autoři: kos , jik
Spustit audio