Nové infocentrum v Dlouhé Vsi má sloužit turistům i místním

15. březen 2016

Dlouhá Ves připravuje stavbu nového informačního a turistického centra. Návštěvníky má seznamovat s dřevařskou historií oblasti. Využívat by ho ale měli i místní obyvatelé.

Šumavu protnou nové naučné stezky - sklářská, zlatá a dřevařská. Na jejich vzniku se podílejí obce z obou stran hranice a v rámci tohoto projektu vzniknou i některá nová informační centra. Jedno takové bude v Dlouhé Vsi na Klatovsku. Právě tato obec je typická svými dřevařskými domky, v blízkosti je hradlový most, využívaný při splavování dřeva a nacházejí se tady i další důkazy dřevařské historie.

Dřevařská stezka povede po stopách plavení dřeva a propojí Dlouhou Ves s bavorským Neuschönau. A pokud obě tato místa uspějí s žádostí o dotaci, vzniknou v nich nová turistická a informační centra s tematickou expozicí. Ta by mapovala historii plavení a také těžby dřeva na Šumavě. Lidé by se tak mohli například dozvědět, jak se dřevo zpracovávalo a jak se dostávalo dolů do vsi. V infocentru se ale budou mít možnost dozvědět i další zajímavosti o Šumavě a získat tam budou moci i tipy na turistické cíle.

„Každý návštěvník, který jede na Šumavu, jede i přes naši obec a pak už si může vybrat, jestli chce jet směrem na Modravu, směrem na Prášily, směrem na Německo. Tady by vlastně byl takový rozcestník, kde by ten člověk zjistil, že jede touto cestou a může potkat tuhle výstavu, tamtu výstavu, tuto expozici. Byla by to taková ucelená nabídka Šumavy jako centrální oblasti turismu," vysvětlila starostka Dlouhé Vsi Ivana Vítovcová.

Centrum nabídne i kavárnu a sál pro různé účely

Nové infocentrum vyroste v centru obce na místě bývalého kulturního domu. Podle návrhu architekta to bude obdélníková budova s tmavou sedlovou střechou. Zčásti bude zřejmě obložená šindelem. Jedna část stavby bude sloužit jako informační centrum. Jeho součástí bude i menší kavárnička, kde si návštěvníci budou moci sednout a v klidu si projít prospekty a případně rovnou i naplánovat výlet. Další částí budovy pak bude prosklený sál.

„Bude fungovat jako výstavní místnost anebo může fungovat i jako multifunkční sál pro různé přednášky, různé konference. Součástí toho bude i menší podium, takže se tam budou moci prezentovat i děti z naší školy a podobně," popsala Ivana Vítovcová.

Kapacita nového sálu bude zhruba 120 lidí, což by mělo být pro současné potřeby plně dostačující. Další částí nového centra by měla být jakási oddělená komerční jednotka, sloužit by měla především místním občanům.

Místní získají nový prostor pro setkávání i služby

„Je to tedy velmi malá část stavby a naše představa je taková, že by zde mohly fungovat služby typu masáží, kadeřnice, pedikúry tak, aby se tady v týdnu různě prostřídaly a naši občané za těmito službami nedojížděli do Sušice, ale mohly si je využívat i tady v Dlouhé vsi," uvedla starostka Vítovcová.

Stavbu nového centra většina místních lidí vítá. Sál a obecně nějaké místo k setkávání jim totiž v obci hodně chybí. Zatím pro tyto účely provizorně slouží místní hasičárna.

„Já si myslím, že to bude prospěšné, protože je tu škola, která funguje, je tu hromada dětí, které i vystupují a kdyby hasiči nevyklidili hasičárnu, tak se v téhle vesnici nebude nic dít," řekla místní obyvatelka Miroslava Bejvlová.

Nové turistické a informační centrum v Dlouhé Vsi přijde zhruba na jedenáct milionů korun, obec uhradí deset procent nákladů a zbytek pak pokryje dotace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio