Nové muže do svých řad stále hledá městská policie v Plzni, musejí ale projít testy

30. červen 2015

Strážníků v západočeské metropoli je pořád málo, nábory stále probíhají. Zájem o práci v uniformě ochránce plzeňských ulic lidé sice mají, často ale nezvládnou náročné přijímací testy.

Kliky, sedy-lehy nebo kilometrový běh. I to musejí absolvovat uchazeči o práci strážníků u městské policie během vstupních fyzických testů. Zájemci si mohli vyzkoušet tyto náročné testy i nanečisto. Mnozí přitom zjistili, že jsou úkoly nad jejich síly.

"Chtěl jsem ke státní policii dvakrát, k městské v Praze, k vojákům. K vojákům jsem třeba prošel, ale tam jsem měl problém s kolenem," řekl Petr Velíšek, který chtěl být strážníkem, ale hned první disciplínu, tedy čtyřicet kliků, nezvládl.

Kromě kliků a člunkového běhu musejí uchazeči o práci městských strážníků zvládnout v těch správných limitech sedy-lehy, běh na tisíc metrů, angličáky nebo v případě žen výpady.

Úspěšné absolvování fyzických testů ovšem ze zájemců o uniformu strážníky automaticky neudělá, je toho třeba zvládnout mnohem víc. Největším sítem bývá obvykle psychologické vyšetření.

"Poté nastupují na zdravotní prohlídku. V okamžiku, kdy budou mít toto splněno, je čeká neméně důležitá věc, kde se dá posoudit spousta vlastností těch uchazečů a to je pohovor s personálním oddělením a s vedením městské policie," popsal další postup školitel plzeňské městské policie Petr Vajdl.

Důležitou podmínkou pro přijetí k městské policii je také trestní a občanská bezúhonnost a úplné středoškolské vzdělání ukončené maturitou. Pokud uchazeč splní všechny testy a lékařská vyšetření a je přijat mezi strážníky, následuje 10týdenní rekvalifikační kurz zakončený zkouškou na MV ČR. V rámci kurzu si osvojí některé právní předpisy a prvky sebeobrany, pak také získá zbrojní průkaz.

Další informace o náboru do řad strážníků plzeňské městské policie najdou zájemci zde.

autoři: jnm , sch
Spustit audio