Nové zařízení pro lidi s Alzheimerovou nemocí nebo stařeckou demencí mají Domažlice

2. únor 2018

Je určený pro 24 seniorů s psychickými problémy, Alzheimerovou chorobou nebo demencemi. Radnice ho vybudovala v objektu bývalých jeslí. Přestavba přišla na zhruba 30 milionů korun, z toho deset milionů pokryla státní dotace, zbytek platilo město.

V Domažlicích dosud podobná služba citelně chyběla. Lidé za ní museli jezdit například až do Plzně.

„Záměr vznikl v roce 2013 a od té doby se pomalu celá akce připravovala. Objekt byl opuštěný deset let, byla tam obrovská vlhkost a plíseň. Interiér zaznamenal celkovou generální rekonstrukci, včetně zbavení se vlhkosti, podřezání objektu a stropních úprav. Z výsledku jsem dojatá. Teď nastává čas, kdy bude opravdu sloužit lidem,“ uvedla bývalá ředitelka Městského centra sociálně rehabilitačních služeb v Domažlicích Venuše Klimentová.

Přestavbou vzniklo 12 dvoulůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením, dále jídelna, ordinace lékaře, zázemí pro personál i rehabilitační místnost. „Rehabilitace je velice komfortně vybavená. O klienty se tu bude starat rehabilitační pracovník, který jim bude moct udělat elektroléčbu nebo parafínovou lázeň. Máme zde i vířivou vanu a nabízíme i vířivé vany pro ruce a dolní končetiny,“ popsala vedoucí Domova Petra Sutnerová.

Domov nabídne nepřetržitou péči

Program se bude klientům upravovat individuálně dle jejich specifických potřeb a požadavků. Vedoucí pečovatelku tady dělá Iveta Galbová:„Budeme mít i denní místnost, kde si budou moct čít a dělat různé výrobky, co budou potřeba. Na zdi tu máme terminál na přivolání sestřičky v případě, že se něco stane. Personál je tu nepřetržitě 24 hodin, protože někteří klienti jsou ležící nebo s psychickými nemocemi.“ Klienti budou moct využívat i zahradu, kde by v budoucnu mohl vzniknout altán s posezením.

Domov se zvláštním režimem v Domažlicích si můžou zájemci prohlédnout dnes do 18 hodin. První klienti se začnou stěhovat 12. února, do konce března bude domov plně obsazený.

autoři: mkl , jik
Spustit audio