Novorozence v Karlovarském kraji převáží speciální sanitka, jde o jeden z nejmodernějších vozů v celé České republice

6. březen 2015

Rizikové novorozence převáží v Karlovarském kraji nová sanitka. Moderní vůz stál tři miliony korun a zakoupilo ho hejtmanství. Podle záchranářů už byl zapotřebí. Za rok převezou do jiných zdravotnických zařízení až sto nemocných dětí.

Záchranná služba sanitku měla, ale ta podle ředitele Romana Sýkory neodpovídala současným požadavkům: "My jsme měli sanitku z roku 2006, která se pořizovala na popud místních neonatologů a její pořízení schválil kraj. Teď máme rok 2015, takže tahle sanitka měla svůj čas už za sebou. Potom jsme si z jedné obyčejné sanitky z výjezdu vybudovali sanitku sami. Dali jsme do ní některé věci, které jsme potřebovali, zejména rozvod vzduchu. Ale ta potřeba po novém, kvalitním vozidle, které si novorozenečci zaslouží, ta byla silná."

Vnitřní rozvody a elektronika v novém voze pro novorozence byly vyvinuté pro letecký průmysl. Vůz musí vydržet extrémní podmínky, popisuje vybavení sanitky hlavní záchranář Miloš Kukačka: "Záchranáři mohou veškeré ovládací prvky ovládat z místa, kde je bezpečně připoután. To znamená, že se snižuje riziko, že by se při transportu zranil, kdyby došlo k nehodě. Veškeré naše prostory, kde máme materiál a vybavení, jsou uzavíratelné, což opět znamená, že je to bezpečnější jak pro pacienta, tak pro posádku. Nemělo by se stát, že by něco odněkud v průběhu transportu vypadlo."

Počet převozů novorozenců se zvyšuje

Převozů novorozenců postupně přibývá. Souvisí to i s tím, že se rodí více dětí s nižší porodní váhou. Jen v karlovarské nemocnici se v loňském roce narodilo přes 14 procent dětí s váhou pod 2500 gramů, doplňuje ředitel Roman Sýkora.

„Potřebujeme děti převážet do vyšších center, kde se o ně lépe postarají, zejména do jednotek intenzivní péče. Jsou to různí patalogičtí, nedonošení novorozenci a oni potřebují speciální péči. Ti se nedají dát do normální sanitky, ani inkubátor se tam nemůže dát. Nejčastěji je vozíme do Plzně nebo do pražského Motola. Obyčejná sanitka nám nestačí z mnoha důvodů. Nemá např. rozvod vzduchu, jako má tahle moderní sanitka. Ale na druhou stranu, my jsme chtěli, když už jsme kupovali novou sanitku, co nejvíce ji vybavit pro potřeby novorozeneckých transportů. Nebude používána k ničemu jinému."

Nová sanitka má dva světelné panely, na kterých běží upozornění "Pozor, transport novorozence". Ty jsou umístěné na zadních dveřích a mezi majáky vpředu na střeše. Záchranáři si od tohoto blikajícího nápisu slibují větší ohleduplnost řidičů.

Spustit audio