Novou cukrářskou dílnu otevřela Odborná škola výroby a služeb v Plzni

Cukrářskou dílnu ve Vejprnické ulici v Plzni budou využívat žáci tříletého oboru Potravinářská výroba. Stavební práce a vybavení dílny stálo celkem téměř 2,5 milionu korun.

Stavební práce začaly v polovině loňského roku. Škola nechala upravit prostory v přízemí, kde v minulosti byly dílny šití, které se ale dlouhou dobu nevyužívaly. Dílna je vybavená pracovními stoly s mramorovou deskou, kuchyňskými spotřebiči a nerezovými regály.

Prostor je částečně oddělený pro výrobu vaječných výrobků. Další důležitou součástí je i mycí centrum s velkou výkonnou myčkou.

„Protože nemáme vlastní cukrářskou dílnu pro výrobu sladkých zákusků a dortů, rozhodli jsme se pro naše žáky vybudovat tuto odbornou dílnu. V současnosti máme všechny žáky po provozech po celé Plzni. Vždycky je lepší mít i vlastní zázemí,“ uvedla ředitelka školy Hana Krýslová.

Dílnu budou denně využívat žáci ze všech ročníků

Tříletý obor Potravinářská výroba se zaměřením na cukrářské práce navštěvuje zhruba 70 žáků. Studenti začínají od úplných základů. Naučit se musí nejen postupy, ale i materiály, ze kterých budou cukrářské výrobky vyrábět.

Nová cukrářská dílna plzeňské Odborné školy výroby a služeb

„Začnou odpalovaným těstem, a jaké jsou druhy mouky. Potom přechází k jednoduchým zákuskům, postupně se propracují ke složitějším zákuskům, a nakonec přichází rautové a restaurační zákusky. Ve třetím ročníku je posíláme ven na individuální pracoviště, kde poznávají jiný provoz, než pod dohledem učitele odborného výcviku, který je dva roky ve škole vede,“ řekl zástupce ředitele školy Miroslav Kříž.

Výrobky připravené studenty z Odborné školy výroby a služeb v Plzni je možné ochutnat na různých kulturních a společenských akcích, na které škola zajišťuje občerstvení.

autoři: čer , jik
Spustit audio