Novou relaxační místnost otevřela onkologie plzeňské fakultní nemocnice

22. září 2017

Intimnější a příjemnější. Přesně taková je nová relaxační místnost pro onkologické pacienty plzeňské Fakultní nemocnice. Finančně přispěl plzeňský pivovar. Nábytek, dřevěnou houpačku, ale i další vybavení zase pomáhali montovat fotbalisté plzeňské Viktorie.

Kromě Romana Hubníka s Markem Bakošem přišel pomoct také gólman Matůš Kozáčik. „Bylo to úplně v pohodě. Manuální práci mám rád, a když je doma potřeba něco opravit, dělám to sám. V relaxační místnosti se cítím velmi příjemně, a i když to musí mít pacienti velmi těžké, protože v nemocnici nikdo nechce trávit čas, tak pokud už to jinak nejde, myslím si, že v této místnosti se jim může pobyt zpříjemnit a trochu je rozptýlit,“ řekl Matůš Kozáčik.

Původní velký prostor jídelny byl rozdělen na několik menších částí, z nichž každá plní jinou funkci. „Například zadní část se stromy funguje jako tak zvaná Sensory room. To je trend poslední doby, kdy u těžkých nemocí, kde je bolavé nejen tělo ale i duše, je snaha pomocí audiovizuálních vjemů napnout mysl někam jinam. Zapnete si určité světelné pohyby, k tomu příjemnou muziku, je to v přítmí a v podstatě jen v klidu relaxujete,“ popsal architekt Vít Spálený, který prostor navrhl.

Relaxační místnost se snaží pacientům i rodině zpříjemnit chvíle v nemocnici

V další části je houpačka, opodál stojí několik stolečků a lavice s televizí. „Lavice mají fungovat jako pomyslná dvojice proti sobě. Když jsem tu byl poprvé, viděl jsem, jak tady dochází k takovým rodinným rozhovorům, kdy spolu promlouvají o těžkých věcech. Přišlo mi, že tu chybí soukromý prostor. To simuluje ta lavice, která se spojí vedví a rodiny tak spolu mohou mluvit v relativním soukromí,“ doplnil Spálený.

První reakce na relaxační místnost jsou ve skrze pozitivní. Nejvíce pacienti ocenili houpací křeslo. „Představuje pro ně asi největší relax. Posadí se do něj a mohou se kochat výhledem na Plzeň a blízké okolí, protože ten pohled je skutečně krásný,“ uvedla primářka onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň Marie Votavová.

autoři: jnm , jik
Spustit audio