Nový kostel bude stát v Plzni na Lochotíně

V nejlidnatější plzeňské čtvrti Lochotín bude do pěti až šesti let stát nový katolický kostel. Nový objekt zhruba pro 250 věřících se bude nacházet v Komenského ulici v Plzni, poblíž nákupního centra Gera. Náklady na stavbu a vybavení se odhadují na téměř 50 milionů korun.

Farnost Severní Předměstí vznikla nově před 21 lety, po celou dobu ji spravují františkáni. „Byla to pro nás něco jako česká verze misie. Sídliště vyrostlo v době, kdy se kostely nestavěly ani nezakládaly farnosti,“ řekl moderátor společné duchovní správy farnosti, františkán Dominik Valer.

Farnost má podle posledních sčítání asi 350 lidí. Při bohoslužbách i dalších aktivitách se zatím farníci scházejí v zapůjčeném Lochotínském pavilonku. Jeho dispozicemi by se mělo inspirovat i uspořádání nového kostela

Nový kostel nabídne lepší zázemí pro své farníky

V pavilonku totiž není moc místa a při mších tak věřící nesedí v řadách za sebou, jak je to v kostelech běžné, ale sedí do půlkruhu kolem oltáře. Podobné uspořádání by měl mít i nový kostel, plánují františkáni. Zároveň uvnitř vznikne zázemí pro matky s dětmi, společenská místnost a sociální zařízení.

Podle Jiřího Syrovátky, který má projekt na starosti, se stavba chystá asi devět let, kdy se zejména hledal pozemek. Pozemek pro budoucí kostel má zatím církev od města ve výpůjčce. Až se stavba kostela posune dál, budou se majetkové vztahy k pozemku řešit. „Stavební část bude mezi 30 až 35 miliony. S vybavením, projektem a stavebním dozorem bychom se chtěli vejít do 50 milionů,“ řekl Syrovátka.

Farnost podle něj vlastní nějaké pozemky, které by mělo za dobrou cenu koupit biskupství a poskytnout tak peníze na stavbu. Na nový kostel běží také už od roku 2010 sbírka. Zahájení vlastní výstavby je plánováno po roce 2020.

autor: jik
Spustit audio