Nový Plán péče o národní park je teď hlavním tématem jednání na Šumavě

9. říjen 2015

Dokument je pro oblast parku zásadní. Ten původní, schválený ministerstvem životního prostředí, totiž zrušil soud.

Na Šumavě vzniká nový Plán péče o národní park. Ten, který ministerstvo životního prostředí schválilo na rok 2014 až 2017, muselo z nařízení soudu zrušit. Zatím se tedy na Šumavě řídí starým plánem a projednávají se tam podmínky a znění nového, pro správu parku velmi důležitého provozního dokumentu.

„Plán péče je kuchařka ochrany přírody. Orgán ochrany přírody vypracování používá k tomu, aby věděl, jak má zacházet se zvláště chráněným územím, rezervací, CHKO, národním parkem. Plán péče, když je schválený, je závazný jenom pro ten orgán. Pro všechny ostatní je spíše orientační nebo doporučující a říká, jaký je cíl v tom vymezeném časovém období zpravidla deseti nebo patnácti let - co se s jakou částí území má dělat a jak se to má vyhodnocovat," vysvětlil význam plánu péče ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Podle šumavských obcí je v plánu péče mnoho nejasností

K dokumentu se teď vyjadřují i obce na jejichž katastrálním území národní park leží a ty také podaly desítky rozporů.

„Rozporů máme zhruba 156, zhruba 11 obcí se s námi dohodlo, 11 obcí formulovalo jeden nebo více rozporů, takže my teď ty rozpory dáváme do rady. Rada k nim dá své stanovisko, buď podpůrné nebo naopak nepodpůrné a s rozpory a s plánem péče ho budeme posílat na ministerstvo k vypořádání rozporů," řekl Pavel Hubený.

Námitky proti plánu péče vznesly i Kašperské Hory. Plán péče tamní samospráva připomínkovala ve dvou bodech, jedním z nich byla majetková problematika. Připomínky v této oblasti už byly vypořádány a rozporem se tak nestaly. Naproti tomu připomínky Kvildy se ještě projednávat budou.

„Tam narážíme právě na některé lokality tady kolem Kvildy, kde máme vodní zdroje. I z tohohle důvodu obec vznesla námitky a za těmi si stojí a bude to otázka dalších jednání," uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Projednávaná novela zákona o ochraně přírody s plánem nepočítá, zavádí nový dokument

Plán péče o národní park v současnosti projednává rada Národního parku Šumava. Jednání by měla skončit v listopadu a poté se bude dokumentem dál zabývat ministerstvo životního prostředí, které ho ve výsledku také schvaluje. Projednávaná novela zákona o ochraně přírody a krajiny s tímto dokumentem ale nepočítá a místo něj zavádí nový dokument - zásady péče. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce to ale neznamená, že by byla současná jednání k plánu péče zbytečná.

„Tam je určité přechodné období a navázaly by na to zásady péče, které by se znovu projednávaly, ale nebylo by to, že by se začínalo znovu od nuly. V zásadě ty principy jsou podobné. Tam se předpokládá, že by převzaly ty zásady péče velkou část, klíčovou část toho plánu péče," vysvětlil ministr Brabec.

Plán péče o Národní Park Šumava by měl být hotový v příštím roce a platit by měl do roku 2030.

autor: en
Spustit audio