Nový úsekový radar v Plzni vyfotí denně až 30 hříšníků

Také Plzeň si pořídila metlu na neukázněné řidiče. Po vzoru jiných měst spustila v létě první úsekové měření rychlosti. Kamery dohlížejí na zhruba půlkilometrový úsek na výpadovce z Plzně na Most. Během několika málo týdnů už toto automatické zařízení přistihlo za volantem stovky hříšníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silniční kontrola

Silniční kontrola | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Na měření rychlosti v Plaské ulici upozorňují velké cedule s nápisem, bílé čáry na silnici na začátku a konci úseku i viditelné kamery.

„Denně oznamujeme mezi 20 a 30 přestupky,“ upozorňuje Marek Šilhan z městské policie. „Takovou pozoruhodností je, že během tří dnů jsme znamenali vozidlo, které každý den překročilo rychlost o 25 kilometrů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Měření rychlosti zklidnilo chování řidičů v Plaské, přesvědčil se v Plzni Lukáš Milota

Záznamy předává policie magistrátu, který posílá výzvy provozovatelům vozidel. Oddělení dopravních přestupků stanoví trest za překročení rychlosti. Mohou to být stovky korun až 2,5 tisíce.

„Výzva k úhradě částky odchází z úřadu v řádech dnů. V případě, že provozovatel vozidla určenou částku uhradí v 15denní lhůtě, dojde k odložení věci,“ říká vedoucí oddělení Michal Vrba.

Jsou ale i případy, kdy město zkoumá, kdo seděl za volantem. To, když celá věc míří do správního řízení.

„Totožnost řidiče se zjišťuje pouze v případě neuhrazení částky ve lhůtě, nebo v případech velkých překročení rychlosti. To znamená v obci o 40 kilometrů a více,“ upozornil Vrba.

I takové řidiče už kamery v Plzni přistihly, říká Marek Šilhan z městské policie.

„Běžně se stává i v současné době, kdy tam měříme, že řidiči tam jedou i 120 kilometrů v hodině.“

Ve správním řízení je pokuta až deset tisíc korun. Podle Šilhana se nové radary osvědčily.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme