Novým českým rekordem je obří klobouk z lívanců. Zasloužili se o to studenti z Domažlicka

23. listopad 2014

Studenti Střední školy v Hostouni na Domažlicku objevili nový způsob využití lívanců. Z necelých čtyř tisíc vyrobili obří klobouk Jana Sladkého Koziny. Se svým neobvyklým výtvorem se na letošním českobudějovickém festivalu Gastrofest dostali do české Knihy rekordů.

Kozinův klobouk má v průměru 4,5 metru. K jeho výrobě bylo potřeba celkem 3752 lívanců větší velikosti. Každý lívanec má na sobě minimálně 3 párátka, jinak by dílo zřejmě nedrželo pohromadě. Klobouk má na sobě ještě stuhu, na které jsou vlčí máky, klasy, kopretiny.

"My pocházíme přímo z Chodska, takže ty mašle doma máme, a podle toho jsme vlastně tu mašli s kolegyní udělaly. Vlčí máky a kopretiny jsou z marcipánu, takže je to jedlé,“ vysvětluje učitelka oborného výcviku Martina Taurová, co bylo předlohou.

Na výrobě se podíleli téměř všichni studenti ze střední školy a také další zaměstnanci, například lidé z údržby a také pan ředitel. Lívance se vyráběly na etapy asi měsíc a půl, třikrát do týdne, zhruba po šesti kilech.

Při výrobě Kozinova klobouku se spotřebovalo 80 kilogramů hladké mouky, 233 kusů vajec, 4 kilogramy droždí, 8 kilogramů cukru, troška soli a 108 litrů mléka. Převoz celého díla byl poměrně složitý, byla zapotřebí 4 auta.

A Střední škola v Hostouni se na Gastrofestu pochlubila kromě lívanců také přípravou japonského sushi.

Kdo si na Kozinově klobouku pochutná?

Na 3 752 lívancích si pochutnají jihočeští kapři. Hostounští studenti je totiž věnují Střední rybářské škole ve Vodňanech, která s nimi nakrmí ryby ve svých rybnících.

Spustit audio