Novým starostou Ostrova je Josef Železný. Hlasování provázely emoce

13. duben 2017

Zastupitelé Ostrova u Karlových Varů zvolili nového starostu. Stal se jím Josef Železný (ČSSD), který ve funkci nahradil svého stranického kolegu Pavla Čekana. Toho odvolali zastupitelé pro ztrátu důvěry. Na ostrovské radnici navíc vzniká nová koalice. Hlasování přilákalo do jednacího sálu desítky diváků.

Nový starosta Josef Železný je po rekonstrukci vedení města jediným uvolněným členem zastupitelstva. Místostarosty se stali Petr Šindelář (ODS) a Ilona Leupold (ČSSD).

V Ostrově vzniká nová koalice, ve které chtějí sociální demokraté spolupracovat z ODS, hnutím Ostrováci, stranou Svobodných a hnutím Starostové a nezávislí. Zastupitelský klub ČSSD se přitom rozštěpil. Jeho část podporuje nové vedení a část odvolaného starostu. Počet míst se zvýšil z pěti na sedm. Zbývající místa v radě obsadili Jitka Samáková (STAN), Vladimír Palivec (ODS), Petr Nedvěd (Svobodní) a Petr Kalousek (ČSSD)

Nové vedení města chce vydat společné programové prohlášení. „Ve velkých projektech za desítky milionů korun budeme pokračovat. Zastavit je už nelze. Týká se to například projektu výstavby atletického stadionu nebo rekonstrukce Domu pokojného stáří. Programové prohlášení připravujeme,“ potvrzuje nový starosta Ostrova Josef Železný.

Jednání ostrovského zastupitelstva provázel velký zájem veřejnosti

Starostu a část městské rady odvolali zastupitelé před týdnem v tajné volbě. Jedním z důvodů byl projekt historického hotelu Myslivna, který město koupilo a chystalo jeho přestavbu na moderní ubytovací zařízení. Část zastupitelů ale projekt označila za nehospodárný a pro město nevýhodný.

Kvůli změnám ve vedení města zastupitelé zasedání přerušili. Na pokračování schůze přišly desítky lidí a volbu nového starostu doprovázely emoce. V průběhu zasedání lidé schůzku zastupitelů kritizovali. Hlasování doprovázelo pískání. Nechyběly hlasité komentáře a vulgarity.

autor: zdt
Spustit audio