O dílny v plzeňském DEPU2015 je stále větší zájem

16. září 2016

Otevřená dílna Makerspace v prostorách DEPO2015 slaví úspěch. Jejím smyslem je vytvořit prostředí pro kutily, zručné profesionály, ale i laiky a nabídnout jim pro tvoření plně vybavený prostor, v kterém najdou kovo, dřevo i elektro dílnu, lakovnu, grafickou a šicí dílnu. Na místě pomáhají zkušení lektoři a mistři.

Koncept Makerspace vznikl v rámci projektu Plzeň 2015 a za vzor si vzal zahraniční FABLABy – malé městské laboratoře a výrobní dílny. „Lidi to tady mají rádi, chvíli trvalo, než si zvykli, ale kurzy se začínají naplňovat a máme už i 25 stálých členů, kteří se sem chodí samostatně pracovat,“ říká Ondřej Kašpárek, manažer projektu Makerspace, Plzeň 2015.

Kromě klasické dílenské práce s kovem a dřevem je dílna připravena i na prototypování 3D tiskárnami, dále je vybavena CNC frézou, řezacími plotry nebo šicími stroji. V nepravidelných intervalech zde najdete i laserovou řezačku a gravírku.

Makerspace funguje na principu předplaceného členství. Pro všechny, kteří by si ale provoz dílny chtěli vyzkoušet, zůstávají tzv. otevřené středy, od 16 do 20 hodin. Ty představují pro zájemce možnost přijít se zdarma podívat, všechno si pod odborným dohledem vyzkoušet, ohmatat, něco si vyrobit a rozhodnout se, zda se stát členem a dílnu využívat i v budoucnu.

autor: iko
Spustit audio