O letní kina není zájem, Lochotín končí

Po čtyřech letech ukončí plzeňské občanské sdružení Filmák promítání v největším západočeském letním kině Amfiteátr Lochotín vedle plzeňské ZOO. Důvodem je mizivá návštěvnost - průměrná návštěva kina s kapacitou až 25 000 diváků byla letos 11 lidí. Sdružení proto už neobnovilo smlouvu s městem a ZOO a v sobotu 15. července se bude promítat naposledy.

Radek Uhlíř, provozovatel kina uvedl, že na každé představení se musela minimálně tisícikoruna doplácet. Rapidně klesající návštěvnost nepremiérových "obyčejných" filmů podle Uhlíře likviduje letní kina v celé zemi. Jejich promítání už se nezaplatí ani multikinům. Nezájem diváků nepokryjí ani náklady na distribuci filmu.

Ukončení provozu se týká pouze letního kina v Plzni. Například v Kasejovicích na Plzeňsku a Makově na Klatovsku se bude ještě promítat do 15. září, ale příští sezonu už také ne. Tato letní kina patří obcím, které budou podle vyjádření obou starostů hledat pro příští rok nové provozovatele. Jen málo kin v plzeňském regionu, například klatovské, žije z dotací obce.

Amfiteátr Lochotín

Plzeňský Filmák už se promítání věnovat nebude. Začíná s organizováním koncertů velkých hudebních skupin. Na podzim jich připravil šest . Jsou mezi nimi Chinaski, Čechomor, Miroslav Žbirka, Hana Zagorová a Moravanka. Dále bude produkovat připravovanou rodinnou komedii v česko-slovensko-ruské koprodukci Děda s granátem, na niž už shání peníze.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio