O záchranu zchátralého zámku v Chocenicích usiluje nové občanské sdružení

25. březen 2011

Barokní zámek v Chocenicích na jihu Plzeňska se zřejmě dočká záchrany. Stavebně unikátní památka je na spadnutí a zrekonstruovat se ji rozhodlo nově vzniklé občanské sdružení Starý zámek Chocenice. Založilo ho pět nadšenců převážně z Plzně, kteří nechtěli přihlížet tomu, jak se odkaz našich předků hroutí. Pokud se podaří obnovu dokončit, mohla by zámek využívat jak obec, tak i turisté. Janě Kosové řekl o zámku podrobnosti předseda sdružení Zdeněk Hlaváček.

Dnešní budova čp.92, tzv. starý zámek, dominující středu obce Chocenice, stojí v areálu bývalého panského sídla a přilehlého panského dvora. Podle charakteru některých konstrukcí je tento dům barokního původu, klenby a krov pocházejí pravděpodobně z konce 17. až první poloviny 18. století. Budova sama je stavebním unikátem, dochovaný typ konstrukcí je dnes zcela ojedinělý, památkovou hodnotu zvyšují dochované klenby a černá kuchyně. Stavba je zapsána v registru kulturních památek České republiky.

Stav celého objektu je ale v současné době v havarijním stavu a podle statika by zámek zřejmě do několika let spadl. Dřevěné obvodové konstrukce jsou napadeny dřevokaznou houbou, komíny jsou zbourány do úrovně střechy, část jižní stěny chybí, nedochovalo se schodiště ani ostatní interiérové prvky. Jen na základní opravy, které by objekt staticky zabezpečily, potřebuje sdružení 3 až 3,5 milionu korun. Po všech potřebných opravách, které budou při optimistickém odhadu trvat až 6 let, by část zámku měla sloužit jako ubytovací zařízení a část jako nebytové prostory s využitím pro potřeby regionu. Iniciativu občanského sdružení vítá také starosta Chocenic Bohuslav Heřman.

Celková obnova zámku v Chocenicích pak přijde minimálně na šest milionů korun. Občanské sdružení ji chce financovat částečně svými silami, částečně z dotací a doufá i v pomoc veřejnosti. Podrobné informace jsou uvedeny na internetové adrese www.staryzamek.cz.

autor: kos
Spustit audio