Oba žulové bloky pro plzeňský památník Díky, Ameriko! budou z Francie

23. listopad 2017

Dva obří žulové pylony pro plzeňský památník Díky Ameriko! už jsou na světě. Vylomili je v největším žulovém lomu ve Francii ve středních Pyrenejích.

Nové pylony pocházejí z lomu, který leží asi 80 kilometrů od Toulouse. Je to největší žulový lom ve Francii a současně patří k největším v Evropě. Celkem tam pro Plzeň vylomili šest bloků, z nich vybrali dva nejlepší. Jeden z budoucích pylonů už byl taky ve Francii ořezán, druhý pracovníci lomu opracovávají v těchto dnech.

Kamenné bloky budou do České republiky dovezeny na začátku prosince. Plzeňská radnice následně vypíše zakázku, která zahrnuje vyleštění kamene, zhotovení písma, usazení obou pylonů i opravu dlažby, osvětlení a další. Cena by neměla přesáhnout částku 7,5 milionu korun. Památník by měl být kompletně obnoven do konce dubna 2018.

Nejlepší kámen se podařilo najít až ve Francii

Památník Díky, Ameriko! v Plzni na křižovatce ulic Klatovská třída - Americká byl vybudován v letech 1994 - 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Je tam zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantu památníku tvořily dva žulové pylony. Ty ale muselo město nechat odstranit loni v dubnu kvůli špatnému technickému stavu.

V pylonech se totiž objevily praskliny a podle statika hrozilo, že by se několik tun vážící kvádry mohly zřítit. V Česku se nikde nepodařilo najít pro obnovu pomníku vzhledově odpovídající žulové bloky v prvotřídní kvalitě. Město se proto rozhodlo je opatřit ve Francii.

autoři: mkl , jik
Spustit audio