Obce na Horažďovicku chtějí zpět zrušené vlaky

28. duben 2016

Pětatřicet měst a obcí sdružení Prácheňsko se obrátilo na kraj se žádostí o navrácení vlakových spojů. První ranní spoj do Plzně a poslední spoj v opačném směru jsou totiž nyní vedeny jen do Nepomuku. Podle kraje byly spoje nevytížené.

Zrušené spoje do obcí na Horažďovicku přes týden částečně nahrazují autobusy, ačkoli se cesta prodlouží. O víkendu je ale situace ještě složitější. „Poslední vlak z Plzně odjíždí na Horažďovice po 19. hodině, takže jakákoliv kulturní, sportovní nebo jiná akce v Plzni, která se odehrává později, je veřejnou dopravou nedosažitelná. Vlaky, které jezdily tradičně celé 20. století, dnes končí v Nepomuku, a co je za Nepomukem, už nikoho moc netrápí,“ stěžuje si starosta Chanovic Petr Klásek.

Krajský úřad tvrdí, že vlaky byly nevytížené. Pokud chtějí obce spoje obnovit, měly by se na jejich provozu finančně podílet. „Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi málo vytížené spoje, a také s ohledem na rozpočet stanovený pro jednotlivé druhy veřejné dopravy navrhla společnost Plzeňský organizátor veřejné dopravy možnost znovuzavedení požadovaných spojů pouze za podmínky finanční spoluúčasti obcí sdružení Prácheňsko,“ říká mluvčí hejtmanství Šárka Stará. Podle odhadů by se jednalo dohromady o částku zhruba 1,2 miliony korun.

Starosta Pačejova ale nabízí i jiné možnosti. „Navrhoval jsem řešení, aby se zrušily vlaky v 11 a ve 13 hodin a místo nich se obnovil spoj v poledne. Jeden vlak ušetříte a za ty peníze může jezdit ranní čtyřka nebo půlnočka, ale bohužel,“ uvedl starosta Pačejova Jan Vavřička.

Zatím o budoucnosti spojů není rozhodnuto. Zástupci měst a obcí sdružení Prácheňsko budou o dalším postupu jednat příští týden ve středu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio