Obědy zdarma dostává v západních Čechách skoro 400 žáků. Do projektu je zapojeno 45 škol

20. květen 2016

Čtyři stovky dětí na Plzeňsku a Karlovarsku dostávají školní obědy zdarma. Sociálně slabým rodinám tímto způsobem pomáhá projekt Obědy pro děti, který zajišťuje obecně prospěšná společnost Women for women. Vybrané peníze jdou ale přímo školám. Těch je na západě Čech zapojeno 45.

„Základní školu mi navštěvují celkem tři děti, takže když dostanou dva z nich obědy zdarma, tak je to velká úleva," říká maminka desetileté školačky ze základní školy v Poběžovicích. Na Domažlicko se žena s rodinou přestěhovala ze Slovenska před deseti lety a s manželem jen těžko shánějí stálou práci.

Projekt Obědy pro děti funguje už třetím rokem. Dobrovolní dárci mohou na obědy školákům poslat libovolnou sumu. Díky nim dostávají pravidelné teplé jídlo stovky žáků ze základních škol v celé republice. „Žádosti přijímáme a zpracováváme vždy na každý školní rok zvlášť, a to z mnoha důvodů. Za prvé, a to je hlavní, se situace dětí může změnit. Za druhé, děti se často stěhují, a za třetí, deváťáci odcházejí a prvňáci zase přicházejí,“ nastiňuje princip spolupráce se školami Jana Skopová, manažerka charitativních projektů společnosti Women for women. Organizace pracuje výhradně se školami. Pokud chtějí rodiče nebo sociální pracovníci dostávat obědy pro své děti, musí se vždy obrátit na školu, kterou navštěvují.

Žádosti pro nový školní rok mohou zástupci základních škol začít posílat už prvního června. Ta v Poběžovicích je do projektu zapojena druhým rokem. „Potřebovali bychom obědy pro mnohem víc dětí, ale 15 je maximum. Sešel se nám tak dvojnásobek žádostí oproti tomu, co jsme byli schopní uspokojit,“ říká zástupkyně ředitele Marie Pittnerová. I proto musí škola děti, které pomoc opravdu potřebují, vybírat. „Poskytujme podporu maximálně dvěma dětem z rodiny, podle toho, zda jde o samoživitele, jaké podmínky v té rodině jsou, jestli rodina spolupracuje se školou, jestli se o děti dobře stará,“ popisuje Pittnerová, podle které má projekt smysl. „Máme tady hodně dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, které by normálně na oběd vůbec nedocházely. Tímhle způsobem jim hodně pomáháme,“ dodává.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio