Obliba střelnic na západě Čech roste

21. březen 2017

Vystřelit si z někoho vás nic nestojí. Tedy, pokud to nepřeženete a dotyčný vás pak nehoní kolem kostela. Ovšem vystřelit si ze zbraně je o něco obtížnější. A to dokonce i v případě, že máte zbrojní průkaz. Střeleckých areálů zase tolik není a rozhodně nejsou otevřené 24 hodin denně. Na západě Čech to mají milovníci pistolí a pušek nejsložitější v Plzni.

Zbrojní průkaz by rád získal i pan David. V současnosti má za sebou úvodní školení. „Neměl bych to asi přiznávat, ale je pravda, že už jako malý kluk jsem měl v ruce zbraň. Teď bych chtěl hlavně ochránit svoji rodinu a majetek. Střelnici jsem vybíral velmi krátce. Výběr je totiž velmi omezený, po Plzni jsou jen dvě nebo tři,“ uvedl pan David.

V případě že si někdo chce udělat zbrojní průkaz například v Praze, musí počítat s tím, že si na volný termín na střelnicích počká. Podle Davida to v Plzni není o moc lepší. „Já čekal na termín tak měsíc a půl. Maximální čekací doba jsou dva měsíce,“ řekl.

Má-li někdo chuť si střelbu z pistole nebo pušky vyzkoušet, měl by se dopředu objednat, alespoň v plzeňské střelnici Leiko to tak je. Ideální je podle instruktora Antonína Procházky čtyři nebo pět dní dopředu. Pak si totiž vyberete ten termín, který vám vyhovuje. Když přijdete bez telefonické domluvy, může se stát, že budete volný den i hodinu hledat velmi těžko. Plzeňská střelnice je totiž velmi vytížená.

Na střelnici se dá vyrazit i bez zbrojního průkazu

Zajímavostí je, že pokud si někdo chce na střelnici vystřelit, není vlastnictví zbrojního průkazu podmínkou. „Je to možné, ale pouze pod dozorem instruktora. Ten je u nás na střelnici denně od 11 do 18 hodin,“ vysvětluje Antonín Procházka.

Zájem o získání zbrojního průkazu stále stoupá a není to jen kvůli obavě o vlastní bezpečnost, potvrzuje instruktor Procházka. „Nemyslím si, že by to bylo kvůli strachu o život. Jde spíš o zpřísňování všech pravidel, o které se snaží Evropská komise i Evropská unie. Lidi mají strach, že za čtyři až pět let už si jen tak snadno nevystřelí. Proto chodí v současnosti střílet hodně a nakupují zbraně. Mají obavy,“ říká Procházka.

Na ostatních střelnicích v západních Čechách se většinou čekat nemusí. Platí to například o areálech v Klatovech, Chotěšově nebo na střelnici Magnum v Karlových Varech. Tam dokonce podle majitele Rudolfa Hejny občas dorazí i lidé z Prahy. I pro ně je totiž někdy rychlejší najet 260 kilometrů tam a zpátky než čekat na střelnicích v hlavním městě na volný termín.

autor: jnm
Spustit audio