Obrovský dluh možná připraví rokycanské Sokoly o útočiště

14. leden 2016

Tělocvičné jednotě Sokol v Rokycanech hrozí, že přijde o sokolovnu. U finančního úřadu má několikamilionový dluh, úřad proto jednotě obstavil majetek.

V historické budově sokolovny nedaleko centra Rokycan se konají všechny velké kulturní akce města i okolí. Případná ztráta objektu by ovšem neohrozila jen kulturní dění ve městě, ale i sportovce. Pod tělocvičnou jednotou totiž funguje gymnastický oddíl, florbalisté, cvičení pro veřejnost a také tenisový klub.

Velký sál sokolovny má kapacitu 650 lidí a je největším kulturním prostorem ve městě. Je ale také energeticky velmi náročný a Sokolu se ho nedaří využívat takovým způsobem, jakým by bylo třeba. Kulturní akce příliš nevynášejí a to ani když jsou dotovány městem Rokycany. V sále se teď netopí a kulturní akce tam byly až do konce ledna zrušeny.

Součástí sokolovny je i malý sál, restaurace, kancelářské prostory, malá tělocvična a několik salonků. V jednom z nich se před třemi lety konaly kurzy pro matky na mateřské dovolené, na které tělovýchovná jednota čerpala dotace z Evropské unie.

„Bohužel, to závěrečné vyúčtování, jak se to občas stává, stalo se to i nám, špatně jsme poslali tu závěrečnou zprávu, špatně jsme to vyhodnotili, špatně jsme to vykomunikovali a došlo k tomu, že finanční úřad nám napálil dvoumilionovou pokutu. K tomu se vám okamžitě naváže stoprocentní penále, takže nám z té pokuty rázem vznikl dluh přes čtyři miliony," uvedl starosta tělocvičné jednoty Vladimír Lisner.

Provoz sokolovny je i tak ztrátový

I když sokolovnu pravidelně dotuje město Rokycany, podle vedení Sokola to na provoz nestačí a každý rok tak tělocvičná jednota končí se ztrátou. Teď musí navíc ještě splácet vysoký dluh.

„My se s tím rok pereme, v současné době máme s finančním úřadem na tuhletu velkou částku udělaný splátkový kalendář, který platíme. Ta částka je poměrně vysoká, je to padesát tisíc měsíčně, to musíme sehnat na to, abychom nešli do exekučního řízení a v tuto chvíli o této situaci jednáme s městem," popsal Vladimír Lisner.

Město Rokycany ale není vlastníkem sokolovny, a možnosti radnice jsou tak velmi omezené.

„Proslýchá se, že ten dluh narůstá, ale my konkrétní údaje zjistit nemůžeme, kromě toho, že je obstaven majetek a při projednávání dotací jsme byli informováni o tom, že je obstaven i účet," řekl starosta Rokycan Václav Kočí.

Případem tělocvičné jednoty se zabývá i policie

Finanční úřad Plzeňského kraje k případu kvůli zákonem uložené mlčenlivosti nemůže podat žádné informace. A ani město tak nemůže zjistit, jak vysoký dluh doopravdy je a jestli ho Sokol skutečně splácí. Na 16. února svolala Tělocvičná jednota Sokol valnou hromadu. Na výsledek jednání teď čeká i město.

„Míč je na straně Sokola, pokud nám Sokol neposkytne podrobné informace o stavu v účetnictví, tak těžko si můžeme svolávat k tomu nějaké jednání. Počkáme, co přijme za usnesení v této věci a podle toho město bude řešit situaci se sokolovnou a Sokolem dál," vysvětlil stanovisko města Václav Kočí.

Případem se už zabývají i policisté z rokycanského oddělení hospodářské kriminality. Vzhledem k tomu, že je ale šetření tohoto případu zatím na počátku, není podle mluvčí Hany Kroftové možné, poskytnout v současné době jakékoliv bližší informace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio