Obyvatelé Chválenic a Želčan blokovali, kvůli obchvatu, hlavní tah z Plzně na České Budějovice

26. září 2016

Dlouhé kolony aut se včera večer tvořily na hlavním tahu mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Důvodem nebyla ani nehoda, ani práce na vozovce, ale protest obyvatel Chválenic a Želčan proti tomu, že ještě stále nevede kolem obcí obchvat. Ačkoli už po něm lidé volají 35 let.

Formou protestu byla blokáda asi 150 účastníků s transparenty. Ti chodili nepřetržitě přes přechod pro chodce u místní základní školy a to třikrát deset minut. V pět hodin odpoledne, v půl šesté a v šest. Během těch deseti minut se vždy vytvořila kolona dlouhá několik kilometrů, hlavně ve směru na Plzeň. Při dvacetiminutové pauze, která následovala, ale vždy stačila auta odjet. Řidiči, kteří jižní Plzeňsko znají, raději zvolili objízdnou trasu přes Nezvěstice.

Protest proběhl poklidně, bez jakéhokoli incidentu. Na celou akci dohlíželi dopravní policisté.

Podle dohody vedení obce a Ředitelství silnic a dálnic by se příští rok mělo začít pracovat na posudku vlivu stavby na životní prostředí a na průzkumných pracích. Územní plán, ve kterém se s přeložkou silnice I/20 počítá, je schválený už několik let. Důvodem toho, proč Chváleničtí čekají na obchvat tak dlouho, byl nejednotný postoj obecních zastupitelstev v minulých letech, která měnila názory a stanoviska k technicko-urbanistickému řešení. Komplikaci přinesla také výstavba rodinných domků, kdy majitelé často s obchvatem nesouhlasili.

Ačkoliv se zdá, že blokáda byla zbytečná, organizátoři si za jejím uskutečněním stojí. Akcí chtěli jen podpořit co nejrychlejší zahájení prací na projektu na územním rozhodnutí pro stavbu obchvatu obcí Chválenice a Želčany. Spolek byl založen minulý rok v létě. A za svoji krátkou existenci stihl zorganizovat i petici. Tu podepsalo 363 obyvatel.

Obchvat by měl vést na západ od Chválenic. Začínat má v Losiné a na původní silnici se napojí ve Vlčtejně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio