Obyvatelé Klatov se v diskusním fóru vyjadřovali k tomu, co je trápí

26. září 2017

Doprava, školství nebo možnosti sportovního a kulturního vyžití? Diskusní fórum Zdravého města v Klatovech v pondělí ukázalo, co obyvatele nejvíc trápí a co by se podle nich dalo zlepšit. Jejich názory teď město prověří ve veřejné anketě a dál se jimi bude zabývat zastupitelstvo. A své využití najde i nová pocitová mapa, na které účastníci fóra vyznačili, kde se v Klatovech cítí dobře a naopak, kde to podle nich není moc bezpečné.

Jedním z témat, ke kterému se mohli obyvatelé vyjadřovat, bylo školství a vzdělávání. „Působím jako vedoucí skautského oddílu, a proto mě zajímal volný čas dětí. Jako učitele a zároveň rodiče školou povinných dětí mě zase zajímalo školství. Největší bolístku vidím v programu pro předškoláky, který je odděluje od zbytku dětí ve školkách, což se tady v Klatovech neděje, “ vysvětlila účastnice diskusního fóra Kateřina Vágnerová.

Koordinátorem u stanoviště školství a vzdělávání byl Karel Denk. Nejvíce lidi zaujalo pět typů témat, o tom, které bude to nejžhavější, se teprve rozhodne. „Témata vybírali účastníci a společně jsme vždy dané téma zformulovali. Do finále podle mne postoupí „oddělit předškoláky od ostatních dětí v MŠ“ a možná i „nultý ročník pro odkladové děti“,“ vysvětlil Denk.

Problémem je, že se mladí v Klatovech necítí bezpečně

Letošní novinkou diskusního fóra byl stůl mladých. Tam účastníci vybrali celkem 13 nejpalčivějších témat. „Mě nejvíc trápí, že nejezdí k bazénu autobus MHD. Když mám praxi, musím na nádraží, kde se necítím moc bezpečně,“ říká studentka Hanka. Téma bezpečnosti trápilo mladé překvapivě nejvíce. Jako další se jim například nelíbil nedostatek klubů pro mladé nebo absence hřišť a parků, kam by mohli chodit děti.

V rámci fóra vznikla i jakási pocitová mapa. „Jsou nějaké okrajové zóny, kde to nebude úplně ideální. Tato akce slouží i k tomu, abychom vyhodnotili ta místa, kde je třeba nějaký problém, a mohli tu situaci zlepšit, protože vždycky je co zlepšovat,“ uvedl místostarosta Klatov Martin Kříž (TOP09).

Ze všech navržených témat teď vyberou účastníci zhruba deset, ke kterým se pak budou zájemci vyjadřovat na webu města.

autoři: en , jik
Spustit audio