Obyvatelé plzeňských Litic pokračují v boji proti plánované stavbě průmyslových hal

31. leden 2018

Plzeňský kraj vydal nové rozhodnutí EIA, které je podle odpůrců hal jen rozsáhlejším zopakováním toho předchozího zrušeného. Haly podle něj nebudou mít zásadní vliv na životní prostředí. Spolek „Jsme doma v Liticích“ se proto chystá podat odvolání.

Průmyslové haly, které chce postavit společnost Accolade, lidé nechtějí. Bojí se zahraničních dělníků, nárůstu kamionové dopravy nebo ohrožení spodních vod.

„Haly tady nechceme z více důvodů. Jeden z nich je, že to nezapadá do místního rázu krajiny. Další věcí jsou agenturní zaměstnanci. Teď tu máme nějaké obyvatelstvo a nechceme, aby se tu rozmnožovaly krádeže a další věci s tím spojené, “ řekl Rudolf Klečanský, který v Liticích žije od narození.

Boj obyvatel Litic tedy pokračuje. Podle zastupitele Pavla Bosáka ze Sdružení nezávislých kandidátů PRO Litice a člena spolku Jsme doma v Liticích se dalo předpokládat, že nový posudek EIA se nebude lišit od předchozího. „Úřad tím, že by vydal odlišné stanovisko, v podstatě přiznal, že pochybil v původním kole. To znamená, že jsme se v očekávání toho stejného rozhodnutí na něj připravovali a sbírali podklady pro odvolání,“ uvedl Pavel Bosák.

Odvolání bude pro obyvatele Litic první šancí se do celého procesu zapojit; podají ho už v nejbližších dnech. „Pak bude následovat další lhůta, kdy tentokrát ministerstvo opět bude vyřizovat toto odvolání, protože my se odvoláváme prostřednictvím krajského úřadu k ministerstvu životního prostředí,“ doplnil Pavel Bosák.

Místní věří, že rozsáhlá studie EIA pomůže

Litičtí doufají, že na základě rozhodnutí ministerstva si pak bude muset nechat investor zpracovat rozsáhlou studii EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí, poz. red.). „To je kompletní a skutečně důkladné posouzení podle všech bodů zákona o posuzování vlivu. To znamená, že investor bude muset doložit velmi detailně, jak budou budovy vypadat, jaký typ provozu v nich bude provozovat a bude muset mít doloženy emise mnohem detailněji,“ vysvětlil Pavel Bosák a zdůraznil, co je hlavním cílem odpůrců průmyslových hal.

„Pro nás je významné, že po novele zákona, která je platná od 1. 1. 2018, by dotčená veřejnost vůbec neměla přístup do územního řízení. Pouze bude-li provedena velká EIA, stane se z územního řízení tak zvané navazující řízení, a díky tomu bude moct dotčená veřejnost promlouvat i do územního řízení. V tom je ten smysl našeho odvolání,“ dodal Bosák.

Firma Accolade podle slov svého mluvčího Jiřího Sochora stále doufá, že průmyslový park nakonec postaví: „Průmyslový park v Liticích je důležitý i pro další rozvoj Plzně vzhledem k tomu, že Borská pole jsou obsazená. Pro nás je ten projekt zajímavý a rádi bychom v něm pokračovali. Ostatně projekt jsme začali v dobré vůli poté, co je průmyslový park v Liticích zakreslený v územním plánu už více než deset let. A zejména také po tom, co původní rozhodnutí EIA nabylo právní moci.“

Společnost Accolade chce vybudovat na okraji obvodu dvě haly na zhruba 13 hektarech. Plocha obou hal má být pět a půl hektaru a pracovat v nich má zhruba 600 lidí ve třech směnách.

autor: jik
Spustit audio