Obyvatelé Plzně se dočkají vlastního přírodního koupaliště na Lobezské louce

28. leden 2015

Na louce u řeky v Plzni - Lobzích je v těchto dnech rušno. Střídají se tam bagry, nákladní auta a rovnou travnatou plochu zaplnily hromady hlíny. Tak nějak vypadá začátek stavby protipovodňových opatření. Součástí budou přírodní nádrže a obyvatelé Doubravky po letech získají vlastní místo na koupání.

Stavba oficiálně začala poklepem na kámen. Podle starosty doubraveckého obvodu Michala Chalupného z ČSSD jí předcházelo několik let příprav: "Tady vzniknou vodní plochy, které budou splňovat protipovodňová opatření. A budou mít i rekreační využití, to znamená, že se tam budou moci lidé v případě dobrého počasí vykoupat".

Na pozemcích města budou čtyři vodní nádrže. Největší bude sloužit plavcům a z další se stane brouzdaliště pro děti, vysvětlil Michal Chalupný: "Je k tomu i zázemí, takový dětský koutek, to znamená - vodní, herní prvky, to jsou takové Archimédovy šrouby, pumpy a podobná zařízení. A ještě zde vznikne rozhledna nebo prolézačka v podobě majáku. Ty zbývající dvě tůně, ty jsou přírodní, budou tam i chránění živočichové a podobně, takže bude splněný i ten krajinný projekt".

Akce je součástí revitalizace nábřeží plzeňských řek. U zrodu myšlenky stála Pavlína Valentová z ateliéru životního prostředí Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně: "Tak jak původně v 70. letech a dál byly ty řeky napřimovány a byl jim ubírán ten prostor v jejich údolních nivách, tak toto je pokus o navrácení toho stavu. Je to vymyšleno tak, že ta velká tůň, která bude určena i pro koupání, má jedno nejhlubší místo, kde by se měly zachytávat sedimenty a mechanicky po povodni se to vyčistí odsátím. Samozřejmě toto jedno opatření je drobné, nemůže chytit celou povodňovou vlnu na Úslavě, která je poměrně prudká." I tak přírodní protipovodňová ochrana na Lobezské louce hodně pomůže a lidem přinese dvojí užitek, doplňuje Pavlína Valentová: "Ta jezírka mají kapacitu asi 8 tisíc metrů krychlových a všechny vodní tůně budou plněné zespoda, to znamená, že nebudou napojené na řeku Úslavu, budou plněné infiltrací ze spodních vod a předpoklad je ten, že by mohly mít čistější vodu než řeka Úslava, protože ta nese určitá znečištění, takže ta spodní voda by měla být přefiltrována přes štěrkopísky".

Náklady na provoz a údržbu by podle Michala Chalupného měly být minimální: "Bude to přírodní rekreační zařízení bez plavčíka, na vlastní nebezpečí. Nebude tam ani nějaký režim nebo správce, nebudeme dělat žádné rozbory vody a podobně. Prostě to není v režimu koupaliště, je to skutečně přírodní nádrž. A jelikož je to něco nového, láká to i vandaly a my teď prověřujeme možnost umístění kamerového systému." Koupání na Lobezské louce by se Plzeňané mohli dočkat už letos v létě.

Vizualizace revitalizace přírodního koupaliště na Lobezské louce v Plzni
autor: mkl
Spustit audio