Ochránci přírody se snaží zabránit krmení labutí na vodních plochách

4. leden 2012

Na nezamrzlé hladině Velkého Boleveckého rybníka v Plzni je v těchto dnech možné spatřit asi stovku labutí. Ochránci přírody z toho ale radost nemají, přirozeným zimovištěm těchto ptáků by měly být řeky. Proto upozorňují na zákaz krmení vodních ptáků na této lokalitě.

Na Boleveckém rybníku se labutě objevily v těchto dnech především proto, že není zamrzlý, je tam vysoká kvalita vody, více vodní trávy, která je důležitou potravou labutí a nejezdí tam už tolik plachetnic. Obvykle totiž tito velcí ptáci zimují v jejich tradičním zimovišti na řece Berounce u sv. Jiří na jiném okraji města Plzně. Až rybník zamrzne, měly by se tam labutě přesunout.

Šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň proto zdůrazňuje, že lidé by neměli labutě na Boleveckém rybníku krmit, ostatně pro chleba ke břehu si prý stejně nejdou. Krmení vodních ptáků na stojatých následně zamrzajících vodách je pro samotné ptáky nebezpečné. Po zamrznutí se totiž na lokalitě vytrvale drží, jsou bez vody na ledě, ohrožovány predátory, psy a bruslaři, což potom přináší jen další problémy.

Cílem proto je, aby ptáci nebyli na lokalitu vázáni krmením a při zámrzu přirozeně přelétli na tekoucí nezamrzající vody, například právě na řeku Berounku. Naopak tam mohou lidé klidně vodní ptáky krmit. Díky tomu se tam ptáci udrží, nemají téměř žádné zbytečné existenční problémy ani v těch největších mrazech a zimu tak přečkají.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio