Odborníci a vědci z Plzně vyvinuli další chytrý hasičský oblek. První hasiči ho obléknou už v závěru letošního roku

18. leden 2018

S vývojem obleku začali před lety výzkumníci z elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity. Ve spolupráci s odbornými firmami a profesionálními hasiči začali obleky konstruovat a zkoušet. Na posledním odlehčeném obleku smartPRO2 pracovali odborníci necelý rok a letos s ním chtějí prorazit na tuzemské i zahraniční trhy.

Oblek tvoří kabát z nehořlavého materiálu s řadou funkcí. Měří teplotu na povrchu a uvnitř, má aktivní osvětlení, které po stisknutí tlačítka svítí do okolí nebo bliká. Umí zaznamenat trasu hasiče a všechna naměřená data ukládá do černé skříňky. Oblek je propojený bezdrátově s chytrým telefonem a je možné ho ovládat pomocí mobilní aplikace.

Důležitá je funkce emergency strip. „Dalo by se to přirovnat třeba k záchranné brzdě ve vlaku. Na odepínacím pásku, který je součásti límce, jsou kontakty, po jejichž stržení se spustí varovný signál v podobě červeného blikání celého obleku a zároveň se odešlou na tři předvolená čísla sms s nouzovou zprávou a GPS souřadnicí obleku, který se nachází v nouzi,“ vysvětlil vedoucí pracovní skupiny z výzkumného centra RICE ZČU, Petr Kašpar.

Odborná firma dokázala zhmotnit ideu vědců

Představy vědců ze Západočeské univerzity zrealizovala firma Vochoc, která zásahový oblek vyrobila. „Je to chytrá smart technologie aplikovaná do našeho standardního zásahového obleku, který je vyrobený ze speciálních nehořlavých materiálů. Je několikavrstvý a je vyrobený tak, aby odpovídal všem evropským normám, které definují a charakterizují hasičský zásahový oblek. Je dimenzovaný na to, aby ochránil člověka v nejtěžších interiérových požárech, kde jsou nejvyšší teploty, ty jsou u stropu požářiště kolem 1 200 stupňů. U země, kde se pohybuje hasič je to zhruba 120 stupňů,“ popsal Jiří Koželuh z firmy Vochoc.

Odlehčenou verzi zásahového obleku v současné době testují plzeňští hasiči. Prodej odlehčeného zásahového obleku smartPRO2 by měl začít na konci letošního roku

autoři: lum , jik
Spustit audio