Odkrytá tajemství domu Pod Záhorskem 1 v Plzni

12. říjen 2017

Secesní činžovní dům v ulici Pod Záhorskem 1 v Plzni má zajímavou historii. Začátkem roku 1942 se tu ukrývali parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří v květnu téhož roku provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Dům si v úterý mohli mimořádně prohlédnout zájemci z řad veřejnosti. „Parašutisté Gabčík s Kubišem se na přelomu let 1941-42 ocitli i v tomto domě Pod Záhorskem, kde se jich ujal policejní inspektor Václav Král,“ vysvětluje plzeňský publicista David Růžička.

Původní byt Václava Krále byl podle Davida Růžičky kompletně přestavěn už v poválečném období, protože jako jediný v celém domě vyhořel. Pravděpodobně od střepiny zápalné pumy.

Secesní činžovní dům v ulici Pod Záhorskem 1 v Plzni má zajímavou historii. Začátkem roku 1942 se tu ukrývali parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš

Za projev hrdinství ho čekala smrt

Ačkoliv byl příběh Václava Krále zaznamenán v historických pramenech, veřejnosti to v dostatečné míře známo nebylo. Za ukrývání parašutistů Němci Václava Krále i s jeho ženou a dcerou v říjnu 1942 zavraždili v koncentračním táboře v Mautthausenu.

Při prohlídce domu měli návštěvníci možnost prohlédnout si i půdní prostory nad bytem Václava Krále. „Při pohledu na podlahu půdy. Je možné vidět, kde došlo k požáru. Na ostatních místech je dlažba zachována. Stopy ohoření jsou patrné i na trámech., které se tu z té doby také zachovaly,“ doplnil Růžička.

Hrdinství i oběti rodiny Králových připomíná od roku 1997 pamětní deska umístěná na stěně domu, ke které před třemi lety přibyly i busty obou parašutistů.

autoři: čer , jik
Spustit audio