Opravená dešenická tvrz bude sloužit obci

27. červenec 2012

Nově zrekonstruovaná tvrz v Dešenicích na Klatovsku otevírá dnes poprvé brány veřejnosti. V objektu je místo pro radnici a část interiéru bude využita pro spolkové a kulturní účely.

Dešenická tvrz, která byla postavena už ve 14. století, prošla za dobu své existence složitým stavebním vývojem. Když přestala v 19. století sloužit jako panské sídlo, byla přeměněna na pivovar, později objet využíval Státní statek Dešenice. Od 90. let 20. století byla poměrně rozlehlá tvrz z větší části prázdná a ožívala jen o dešenické pouti, kdy se zde konají různé kulturní akce. Dešeničtí však tvrz chtěli využít lépe, proto v minulosti připravili a v těchto dnech i dokončili projekt na její rekonstrukci.

Projekt zahrnoval kompletní úpravu severního křídla, renesanční části a věže tvrze. Celkové náklady vyšplhaly na částku zhruba 32 milionů Kč. Městys mohl rozsáhlou stavební rekonstrukci dokončit především díky Regionálnímu operačnímu programu Evropské unie.


Slavnostní otevření tvrze zahájí tradiční třídenní pouťové slavnosti. V 16 hodin program začne nedaleko tvrze odhalením obnoveného pomníku padlých v první světové válce. Pak bude následovat otevření tvrze, kde se od 17 hodin uskuteční vernisáž 13. výstavy výtvarných prací umělců z Čech a Bavorska.

autor: Martin Kříž
Spustit audio