Oskar, Pepsi, Cyril a další. Seznamte se s dravci v sokolnických ukázkách Jana Brože

25. červenec 2016

Zoologická a botanická zahrada města Plzně, která patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve městě, nabízí mimo jiné také pravidelné atraktivní sokolnické ukázky. Konají se v lochotínském amfiteátru, který se zahradou sousedí.

Můžete se zde potkat i se sokolníkem Janem Brožem. Návštěvníkům předvádí asi desítku dravců. Jedná se o ptáky, kteří žijí v Česku, ale vidět můžete i dravce z celého světa. Se sokolnictvím začal Jan Brož už jako student střední školy, teď už má jeho záliba dvacetileté trvání.


Ptáci účinkující v ukázkách:

poštolka obecná Oskar
raroh velký Filcek
raroh jižní Samsö
káně Harrisova Popocatepetl
káně lesní Kamila
orel bělohlavý Pepsi
sova pálená Adam
puštík obecný Růžena
puštík bradatý Kebule
výr velký Helmut
výr viržinský Cyril
krkavec velký Karel

„Vycvičit dravce je mnohem složitější než třeba psa. Ptáci nejsou tak chytří,“ vysvětlujte Jan Brož. Nejvíce mu přirostl k srdci výr velký, přitom je na práci nejhorší. „Je líný, je s ním hodně práce, někdy je to o nervy,“ dodává sokolník.

Každý dravec má jméno, ale je to jen kvůli skupině sokolníků, která s nimi pracuje. Ptáci na svá jména neslyší, jejich inteligence na to nestačí. Sokolníci chytají dravce zásadně ve velké a pevné kožené rukavici. Bez ní to nejde. Ptáci by jim rozdrásali kůži ostrými drápy a zobák mají tak silný, že by jim dokázali z rukou vytrhat kusy masa.

Sokolnické ukázky můžete v Zoo Plzeň vidět každý den kromě pondělí, vždy od 11 nebo od 15:30 hodin.

autor: iko
Spustit audio