Ostrov u Stříbra letos slaví 900 let. K výročí si nadělil zbrusu novou klubovnu

6. říjen 2015

Podobný prostor ke společnému setkávání v osadě dosud chyběl. Vedení obce ho proto místním lidem darovalo ke kulatým narozeninám.

Lidé z Ostrova u Stříbra se dočkali ideálního místa, kde se mohou scházet, slavit nebo schůzovat. Dosud se různá setkání odehrávala hlavně v hospodě. Teď mají místní novou klubovnu se vším všudy. Domek s potřebným zázemím postavila obec Kostelec, pod kterou Ostrov patří. Osada dostala klubovnu ke svým devítistým narozeninám.

„Pokud bude příznivé počasí, tak se tu dá posedět. Když bude pršet, tak ty maminky s dětma se tady můžou schovat. Máme televizi, ledničku, bude tady nějaká kuchyňská linka, kde se nechá umýt nádobí nebo ohřát nějaké jídlo, pokud se tady bude sedět," popsal rodák z Ostrova Václav Albl.

Nová klubovna disponuje vším, co je pro takový prostor potřeba. Má vlastní sociální zařízení a také kotel a krbová kamna. Prostor vytápí několik radiátorů a je tak připraven i pro běžné užívání během zimy.

„Řídí si to tady osadní výbor, který tohle všecko bude dirigovat tak, aby to bylo funkční," uvedl Václav Albl.

Vedení Ostrova chce do klubovny přesunout i velké akce pro veřejnost

Novotou vonící interiér ale není všechno, co klubovna lidem nabízí. Má také vlastní dětské hřiště a je tam i hřiště fotbalové, kde se pořádají turnaje. Využít ji tak může opravdu každý a i osada jako taková má už s klubovnou své plány.

„Plánovalo se to tak, že je to zejména pro ten osadní výbor, ale jinak je to pro obyvatele obce k čemukoliv. Můžou tady posedět při narozeninách, při nějakém svátku. Někdo tady může třeba mít sezení i při svatbě, prostě co kdo bude potřebovat. Bude se tady určitě pořádat dětský den a všechny tyto akce ohledně dětí, protože je tady i dětské hřiště. Halloween a podobně," vysvětlil Albl.

Klubovna v Ostrově u Stříbra stála milion a čtyři sta tisíc korun. Obec Kostelec loni vyhrála soutěž Vesnice roku Plzeňského kraje. Milionovou odměnu v této soutěži investovala místní radnice právě do stavby této klubovny. Podobnou klubovnu vybudoval obecní úřad v minulých letec také v Popově nebo Nedražicích.

autor: lum
Spustit audio