Památník Díky Ameriko! se zbourá - radní definitivně rozhodli

10. březen 2016

Osud poškozeného památníku v Plzni je zpečetěn, opravovat se nebude. Městští radní jednohlasně rozhodli, že popraskané pylony nechají zbourat. Na místě vyroste památník úplně nový.

Jeden z nejznámějších symbolů západočeské metropole bude stržen, rozhodli o tom radní. Pomník Díky Ameriko! na křižovatce Americké a Klatovské třídy je vážně poškozen, oba žulové pylony jsou do hloubky popraskané. Viditelnou prasklinu má pravý pylon, hůře je na tom ale druhý pylon blíž k Americké třídě. Kvůli bezpečnosti teď památník obklopují kovové zábrany, město navíc pracuje na jeho zajištění tak, aby se nemohl sesunout nebo dále poškodit.

Špatným stavem pomníku se zabývali restaurátoři a statici už koncem února. Provedli různá měření a jejich výsledky teď předložili vedení centrálního městského obvodu. O prasklinách se vědělo už dříve, nikdo ovšem nevyhodnotil, že je to takové riziko. Radní původně zvažovali i možnost, že nechají stávající pylony opravit, což by vyšlo řádově na statisíce korun. Nakonec ale rozhodli památník zbourat a na jeho místě postavit nový, zcela identický.

„Nebudeme rekonstruovat v tom smyslu, že bychom dělali pouze ty drobné úpravy těch prasklin, ale chceme oba dva ty pylony vyměnit za zcela nové. Ten proces není jednoduchý, týká se to výběrového řízení, přípravy technického řešení a podobně. Pesimistická varianta říká polovina příštího roku. My se samozřejmě pokusíme udělat vše pro to, aby pylony byly vyměněny co nejdříve," uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Památní Díky Ameriko!

Výměna pomníku ale nebude levnou záležitostí. Podle předběžných odhadů by práce vyšly na zhruba osm milionů korun a centrální obvod na stavbu nemá. Vedení města proto rozhodlo, že ji zaplatí magistrát po schválení zastupitelstvem. Radnice i obvod si ještě chtějí nechat zpracovat kvalitní znalecký posudek. Pak bude stanoven přesný postup i náklady.

Těžká doprava nejspíš z centra v budoucnu úplně zmizí

Vzhledem k současnému zatížení Klatovské třídy kamiony chce vedení města prověřit trasování těžkotonážních nákladů. Na stav památníku totiž mohou mít vliv i otřesy způsobené právě kamiony při zastavování na světelně řízené křižovatce U Práce. Město se sice většiny nákladních aut zbavilo díky dálničnímu obchvatu, některé ale stále parkují u obchodního domu Tesco a pak projíždějí přes centrum.

„Vliv dopravy je tam bohužel jednoznačný. Klatovská třída je jedna z nejzatíženějších komunikací v Plzni. Chceme tu těžkou dopravu z centra odklonit právě na vnitřní městský okruh, proto byl stavěn. O těchto komunikacích rozhoduje více dopravních úřadů, nejen tedy ten městský, ale i krajský, takže povedeme dialog, jak tuto dopravu vést," popsal náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík.

Špatný stav pomníku ovlivní i letošní Slavnosti svobody

Současný stav památníku Díky Ameriko! zasáhne i do programu letošních Slavností svobody. Každý rok se totiž právě na tomto místě koná hlavní vzpomínková akce, pietní akt. Letos to zřejmě nebude možné.

„To řešení je velmi náročné, pylony musejí být znovu postaveny tak, aby vydržely, a je vyloučené, že by do letošních Slavností svobody mohly být pylony vyměněny. My musíme prověřit, jestli stav těch pylonů umožní, aby se tradiční pietní akt Díky Ameriko! 6. května uskutečnil anebo jsme hledali nějaké místo náhradní," řekl první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa.

O náhradním prostoru se rozhodne 11. března. Řešením by mohl být přesun k Velkému divadlu, kde byl loni odhalen památník generála Pattona. Letošní Slavnosti svobody ale čeká i další změna, vedení města už dříve oznámilo, že při oslavách bude chybět i tradiční konvoj historických vozidel.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio