Památný dům ve Kdyni bude po renovaci ukazovat, jak se žilo v roubence

26. duben 2017

Památný dům ve Kdyni na Domažlicku prochází rekonstrukcí. Je to jedna z největších roubených staveb na území Plzeňského kraje. Budova patří městu a je památkově chráněna. Už vloni se podařilo opravit střechu a další práce pokračují letos.

Historický dům ve Kdyni je momentálně obehnaný lešením a opravy jsou v plném proudu. „Podle trámů, které jsme nechali vysondovat, mohl být dům postaven roku 1780 s odchylkou dvaceti let. Nyní probíhají vnitřní úpravy. Dřevěné podlahy se zachovají, historická okénka a omítky se budou repasovat. Říká se mu Dům v kožichu, je dřevěný, ale později byl nahozený, takže teď se to uvede do původní podoby. Uprostřed se nachází pro nás nejcennější černá komora, která se zachová. Do budoucna ji budou moct návštěvníci vidět v původním stavu včetně zakouření a podobně,“ informuje o aktuálním stavu starosta Kdyně Jan Löffelmann.

Památkáři na budově oceňují velikost a právě zmiňovanou, zachovalou černou kuchyni. Ta je umístěna uprostřed místnosti, kde se vařilo na otevřeném ohni. Kouř z toho topeniště šel do velkého komína a ty konstrukce jsou tak zakouřené a zanesené dehtem, že hned jak to zabělíte, udělají se vám na stěnách mapy,“ vysvětlil Karel Foud z pobočky Národního památkového ústavu v Plzni.

Jedinečnost, kterou je potřeba zachovat

Podle památkářů by si návštěvníci měli všimnout i nově opravené střechy. „Dříve tam byl eternit, který byl vyjmut. My jsme ale zjistili, že byl položen na dřevěném šindeli. Dříve bylo na Domažlicku toto krytí typické. Dnes je na domě opět střecha z dřevěného šindele, což je materiál, který se na památkách běžně používá. Tato střecha je obrovská, mansardová s římsou umístěnou doprostřed plochy střech, podobných střech na Domažlicku moc neuvidíte,“ doplnil Found.

Co dalšího se podařilo z původního stavení zachovat, opět popisuje starosta Jan Löffelman: „Uvnitř budou odkryté stropy, budou tam čtyři menší byty a ve dvou místnostech se zachovaly jedny kachlová kamna, jedny starší kamna, a potom kachlový sporák nebo modernější tak zvané piliňáky. Já si myslím, že stojí za to, to zachovat. I proto aby se vidělo, jak se ve Kdyni před 200 lety žilo.“

Hlavní etapa oprav by měla skončit letos. Se svolením památkářů se v domě vybudovalo sociální zařízení a návštěvníkům se budova představí včetně nábytku, který se sem postupně doplní.

A protože dům stojí na naučné stezce a patří mu jedno zastavení, můžete si ho prohlédnout třeba při procházce městem nebo projížďce na kole.

autor: jik
Spustit audio