Pattonův most v centru Plzně se během rekonstrukce úplně neuzavře

14. únor 2016

Rozsáhlá rekonstrukce mostu Generála Pattona v Plzni začne už na jaře. Silničáři slibují, že ke kolapsu dopravy v centru města nedojde.

Oprava mostu Generála Pattona v Plzni začne na konci jara a potrvá dva roky. Rekonstrukce jedné z nejdůležitějších spojnic ve městě se připravuje několik let. Dopravní experti i magistrát dlouho řešili, jak opravu provést, aby doprava v Plzni nezkolabovala. Most ze začátku sedmdesátých let minulého století totiž spojuje nejlidnatější severní předměstí Plzně s centrem města a denně pro něm projedou desetitisíce aut.

Z rekonstrukce mostu mají obyvatelé Plzně obavy. Strach mají hlavně z velkého zpoždění, které budou nabírat po cestě přes upravovanou část komunikace, z příliš hustého provozu a také z vlivu omezení na provoz hromadné dopravy. Podle vedení města budou po celou dobu rekonstrukce v každém směru průjezdné dva jízdní pruhy.

„Most Generála Pattona jsou v této chvíli dva mosty vedle sebe s poměrně širokými chodníky a také se širokými jízdními pruhy. V době rekonstrukce bude muset Ředitelství silnic a dálnic vybudovat čtyři dopravní pruhy, to jest dva ve směru centrum a dva ven z centra a ještě tam umístit alespoň jednu tramvajovou kolej. Takže šířkové kapacity budou podstatně užší, ale množství pruhů by po dobu výstavby mělo zůstat zachováno. Přesto město bude muset řešit problém, odvést alespoň transitní dopravu mimo tento most," vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy Petr Náhlík.

Kompletně se vymění tramvajová trať i chodníky

Jak vyplynulo z průzkumů, most na tom není tak zle, aby se musel celý zbourat. Rekonstrukce ale zahrnuje mimo jiné kompletní výměnu mostního svršku. Most tak bude rozebrán až na nosnou konstrukci, kompletní výměna čeká tramvajovou trať, veškeré vozovkové vrstvy, chodníky, osvětlení a také izolaci. Ve směru z Lochotína směrem do centra pak navíc přibude na úkor současných chodníků ještě třetí jízdní pruh. Tato rekonstrukce bude probíhat za plného veřejného provozu.

Oprava mostu bude probíhat dva roky a každý rok se opraví jedna část mostu. Na tu druhou silničáři převedou veškerou dopravu. Rekonstrukce je připravená tak, aby k dopravnímu kolapsu nedošlo.

„Je tam posouzená propustnost křižovatek u pošty, aby se nám tam nedělaly kolony. Takže věřím tomu, že když se i řidiči budou chovat normálně, tak podle všech propočtů by to nemělo paralyzovat Plzeň. Nebude to jednoduché, ale mělo by to tak být," uvedl Zdeňek Kuťák z plzeňského Ředitelství silnic a dálnic.

Kompletní oprava mostu Generála Pattona bude stát 280 milionů korun. Víc než osmdesát procent nákladů zaplatí Ředitelství silnic a dálnic, zbytek město.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio