Pecha Kucha Night tentokrát objevila bývalou elektrárnu v plzeňském pivovaru

28. listopad 2015

Poslední letošní setkání pod značkou Pecha Kucha Night je symbolicky patnácté - v roce, kdy je Plzeň Evropským hlavním městem kultury 2015. Z Japonska se dokonce přijeli podívat zakladatelé dnes už celosvětově rozšířeného projektu.

Setkání zajímavých umělců, produkčních, sportovců nebo podnikatelů pod hlavičkou formátu Pecha Kucha Night je v Plzni specifické. Zatímco jinde má stabilní zázemí, plzeňská Pecha Kucha hledá stále nová zajímavá místa a snaží se na ně upozornit.

Letos zahajovala provoz DEPA 2015, pak nadšenci vyklidili kdysi slavnou Klotzovu cihelnu a získali také povolení na uspořádání akce v bývalé škodovácké vývařovně jídel. Nyní míří do prostor bývalé elektrárny v areálu plzeňského pivovaru. „Je nádherná. Kdyby za druhé světové války nebo při jiném vyhroceném konfliktu přestal jít elektrický proud, mohlo se pivo dál vyrábět,“ vysvětluje důvod stavby elektrárny koordinátorka akce Alice Slavíčková.

Patnáctá Pecha Kucha Night je také mimořádná díky hostům. Ti nejvzácnější přiletěli z Japonska. „Naše pozvání přijali zakladatelé formátu Pecha Kucha Night, architekti Astrid Kleinová a Mark Dytham,“ raduje se Slavíčková.

Osobitý formát s názvem Pecha Kucha Night vznikl před dvanácti lety v Japonsku - jeho název je spojením angličtiny a japonštiny a doslova znamená „Noc povídání či tlachů“. Každý prezentující si může připravit 20 obrázků a na každý má 20 sekund, takže jeho vystoupení je krátké a svižné a publikum se nenudí. Organizátoři musí získat akreditaci - stejně jako plzeňské sdružení K světu, které na patnáctou Pecha Kuchu pozvalo například skupinu kritiků architektury Archwars. Ti připravili speciální vystoupení o architektuře v Plzni.

autor: Petra Kosová
Spustit audio