Periskop, plynová maska nebo polní telefon z druhé světové války jsou k vidění na výstavě československé armády v Přešticích

7. únor 2018

Chcete na vlastní oči vidět jednu z nejzákeřnějších zbraní na světě? Pak se vypravte do Přeštic na jižním Plzeňsku, na výstavu věnovanou československé armádě. Mezi téměř třemi stovkami exponátů totiž najdete i takové, které se stále používají. Většina zbraní ale patří mezi historické klenoty.

látku padáku, která je překvapivě jemná. Podívají se periskopem z obrněného vozidla, což bývá pro děti zajímavá věc, protože princip dvou šikmých zrcadel je pro ně těžko pochopitelný,“ popsal autor výstavy Petr Petr.

Mezi dalšími exponáty návštěvníci uvidí třeba i několik protiletadlových kulometů. „Starší kulomet je těžký kulomet vzor 37 v protiletadlové úpravě. Tyto zbraně se běžně používaly proti pěchotně, takže byly na jiném podstavci, v jiné úpravě. Dostřel kulomety byl 4,5 kilometru, takže ve své době, tj. kolem roku 1937, dokázal sestřelit všechna letadla, která se objevila na obloze,“ doplnil Petr.

Nejzákeřnější zbraní na výstavě je protitanková univerzální mina, potvrdil opět Petr Petr: „Zbraň je vyrobená z plastu, takže je nezjistitelná detektory kovu. Reaguje nejen na nájezd vozidla, pásu či kola, ale zároveň i na dotek pěšáka.“

V dalších vitrínách mohou lidé obdivovat historické uniformy. „Je tu například první uniforma československé armády, což vlastně byli italští legionáři, kteří se první vrátili do vlasti a hned zasáhli do bojů na jižním Slovensku. Vedle ní je poslední uniforma československé armády z roku 1992,“ řekl Petr Petr.

Téměř 300 exponátů je v Domu historie Přešticka k vidění do 20. května.

autoři: jnm , jik
Spustit audio