Pětice muzikantů založila na počest Petra Nováka skupinu. Teď s ní koncertuje na Plzeňsku

22. srpen 2017

19. srpna 1997 zemřel zpěvák Petr Novák. Dvacet let poté se skupina pěti muzikantů rozhodla tohoto „rytíře českého bigbítu“ připomenout vzpomínkovými koncerty po českých kostelech a kulturních sálech. Součástí koncertů jsou Novákovy skladby v akustických a jiných hudebních úpravách. Přesně v den 20. výročí zpěvákovy smrti zněly jeho písně v kostele v Dolanech u Hlinců na severním Plzeňsku.

Malý kostelík svatých Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců se zaplnil, přišlo skoro 200 lidí a pětice muzikantů spustila první z osmnácti písní, na kytaru Luboš Muchna, Vít Bunda na akordeon, Tereza Pulcová na flétnu a Jiří Svatoš na bubínky a další rytmické nástroje. Půl písní zpívá Luboš Muchna, druhou půlku klávesista Jíří Bláha.

„Petr Novák forever je uskupení, které vzniklo k příležitosti uctění památky Petra Nováka. Určitě nejsme revival, nechceme Petra Nováka kopírovat ani nezpíváme jako on. Chceme jen jeho písně připomenout, protože Petr Novák už je naživo nikdy nezazpívá. Posluchačům nabízíme naprostý průřez Novákovou tvorbou,“ řekl Jiří Bláha.

S nápadem udělat recitál s písněmi Petra Nováka přišel před lety Luboš Muchna: „Nově objevujeme pro nás písničky Petra Nováka, které nejsou tak známé. Snažíme se jim dát nové aranžmá, obnovit je a lidem představit.“

Zavzpomínat na Petra Nováka přišly desítky jeho fanoušků

Chvíli promluvil při koncertu i Petr Novák. Ze záznamu odpovídal, jaké to je zpívat pořád dokola písničky, které si posluchači nejvíce přejí. Na koncert přišli většinou fanoušci Petra Nováka, kteří se po skončení představení neubránili dojetí. „Když jsem zavřel oči, představil jsem si poslední koncerty Petra Nováka, na které jsme s mojí ženou jezdili do malých klubů, kde zpíval s kytarou, a bylo to vynikající. Dnes jsem si připadal, jako že je tu Petr s námi,“ řekl Petr Kovář, kterým byl jedním z fanoušků.

Turné věnované Petru Novákovi pokračuje koncerty v Mariánské Týnici, Anníně, Klenčí Pod Čerchovem, Plzni nebo Kaznějově.

autor: jik
Spustit audio