Plzeň bude mít komunitní zahradu

24. únor 2015

V letošním roce se Plzeň přidá mezi česká města, která mají komunitní zahradu. Společné zahradničení je oblíbeným způsobem, jak si pěstovat vlastní potraviny, i když bydlíte v bytě či domu bez zahrady uprostřed města. Komunitní zahrady se často stávají centry kulturního a společenského života, zejména pro rodiny s dětmi.

S nápadem založit v Plzni komunitní zahradu přišlo občanské sdružení ENVIC, které také našlo vhodný pozemek. Tento prostor teď nabízí zahradníkům, kteří by ho chtěli proměnit v přírodní zahradu se záhony zeleniny, bylinek, květin a s posezením.


Co je to komunitní zahrada a jak funguje
Komunitní zahrada je zahrada společná pro více lidí. Obvykle funguje tak, že si několik lidí dohromady koupí nebo vezme do nájmu pozemek, společně na něm zahradničí a dělí se o potřebné výdaje. Plochu si buď rozdělí na jednotlivé záhony, za které jejich uživatelé platí příspěvek do společného rozpočtu, anebo celou plochu obhospodařují společně a vypěstovanou úrodu si rozdělí. Pokud je pozemek větší, někdy si najmou i profesionálního zahradníka, aby se jim o zahradu staral. Často Komunitní zahrady úspěšně fungují např. v Praze, Brně nebo Olomouci.

Plzeňská komunitní zahrada bude u Lochotínského parku

Plzeňští zahradníci budou mít k dispozici 1200 m2 v ulici Pod Vinicemi u Lochotínského parku. "Zda zahradu rozdělíme na záhony pro jednotlivé zahradníky nebo se o celou plochu budeme starat dohromady, je zatím otevřené. Konkrétní podobu chceme vytvářet společně.", vysvětlila Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC, které má plzeňskou komunitní zahradu na starosti.

Další informace najdete na webových stránkách s Environmentálního informačního centra Plzeň.

Spustit audio