Plzeň bude mít své mini město, jako první ve střední a východní Evropě

25. leden 2015

Město dětí, které vyroste v hale Lokomotivy, není pouhou hrou pro děti. Ty se totiž naučí mnohem více. Poznají, jak se o město starat, jak ho vést, jakými všemi způsoby v něm pracovat a užívat si. Dospělým ale vstup zakázán nebude.

Radnice, univerzita, Úřad práce, banka, řemeslné dílny, restaurace i kino - to vše bude v letní Mini Plzni. Ve velkých kulisách v hale Lokomotivy. V obrovském modelu budou děti žít i pracovat.

Organizátoři předpokládají, že tudy projde až 600 dětí denně. Bude se tu vařit, psát, tančit a umělecky tvořit. Děti za svou práci dostanou zaplaceno, se speciálními herními penězi budou samy nakládat.

„Představte si, že byste chtěli řídit tramvaj, pracovat v laboratoři, natáčet filmy nebo se třeba chtěli stát starostou - to je základ toho, co je hra na město. Mini Plzeň 2015 - první české město dětí, se uskuteční od 29. června do 17. července 2015, to znamená tři týdny v kuse o letních prázdninách, v Plzni," říká koordinátorka projektu Lenka Hubáčková

Mini město je součástí programu Evropského hlavního města kultury a ocení ho především děti. Ty v něm budou tvořit a celé ho spravovat. Dospělí pouze zajistí plynulý a bezpečný průběh hry. Děti se zapojí podle své fantazie, představ i svých zkušeností. Celý prostor bude ale veřejně přístupný, otevřený pro rodiče i další návštěvníky. Tento projekt se chystá už několik let.

„V současné době se už vymyslelo, jakých 30 stanovišť město bude mít, to znamená, že tam bude radnice a akademie výtvarných umění a podobně. Teď se připravuje dojednání s jednotlivými kooperačními partnery, kdo a co bude dělat, jaký materiál na to potřebuje," vysvětluje Lenka Hubáčková.

Děti díky mini městu porozumí událostem, které znají z reálného života. Poznají, jak fungují instituce, do kterých zatím nemají přístup. Zjistí, co se stane, když se poruší určitá pravidla nebo jak je možné sladit naše potřeby se zájmy ostatních. Zkusí věci měnit a rozhodovat o nich, zažijí principy demokracie a ve svém městě přivítají různé návštěvy.

„Určitě počítáme s tím, že přijde primátor města Plzně, že se děti setkají přímo se zástupci města, že si budou opravdoví politici moct podat ruku se zvolenými politiky dětskými, budeme zvát určitě řadu umělců, lidí, kteří vykonávají zajímavá povolání. Např. Karel Janeček, který náš projekt podpořil a má nový nápad na volební systém, tak doufáme, že přijede do mini Plzně s dětmi o něm podiskutovat," dodává Hubáčková.

První město dětí vzniklo v roce 1979 v bavorském Mnichově. Mini Mnichov se později stal vzorem pro více než 200 podobných projektů v různých zemích světa. V Japonsku funguje dokonce ve více než 40 městech. Regensburg pořádá od roku 2007 Mini Regensburg. A mini město v Plzni bude prvním ve střední a východní Evropě.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio