Plzeň bude v letošním roce žít především kulturou, dojde ale i na další velké investiční akce

20. leden 2015

Plzeň čeká náročný rok. O víkendu odstartoval projekt Evropské hlavní město kultury, který nabídne v průběhu celého roku desítky koncertů, divadelních vystoupení, výstav, řadu festivalů a dalších kulturních akcí. Očekává se, že titul přiláká do města desetitisíce návštěvníků. Kromě toho ale v letošním roce dojde i na realizaci řady velkých staveb.

Už na konci ledna by měla u Kyšic začít ražba nejdelšího železničního tunelu v České republice. Povede pod vrchy Homolka a Chlum a jde o součást koridoru Plzeň - Rokycany, řekl za stavební firmu Milan Veselský: "Aktuálně je to nejdelší, největší tunel v České republice, který se razí. I technologie je výjimečná. Razící štít je větší než jakým se razila trasa metra v Praze. Má řadu výjimek a je to unikátní projekt."

Stavba nejdelšího železničního tunelu v ČR u Kyšic na Plzeňsku

Velké investice chystá také Fakultní nemocnice Plzeň. Za téměř 200 milionů korun postaví parkovací dům pro čtyři stovky vozidel. Stát bude nad zadním vjezdem do nemocnice z Roudné. Podle ředitele nemocnice Václava Šimánka přibude také heliport za 45 milionů korun: "Heliport je pro potřeby urgentní medicíny, zejména pak traumatologie a traumacentra. Bude to přímo napojené na operační sály, mezi gynekologií a pavilonem C a je tam průjezd i na emergency."

Západočeská univerzita chce otevřít další dvě vědecká centra. Regionální technologický institut Fakulty strojní už sice stojí, teď ještě čeká na vybavení. V plném proudu je výstavba Regionálního inovačního centra elektrotechniky, jehož součástí budou i speciální laboratoře, jak vysvětlil vědecký ředitel centra Zdeněk Peroutka: "Unikátní je především halová laboratoř vysokonapěťové výkonové elektroniky a dopravní techniky, což je technologie skutečně výjimečná, která by nám měla umožňovat vyvíjet a testovat zařízení až do 31 kilovoltů o výkonu až 4 megawatty. Taková zkušebna v podstatě ve střední Evropě prakticky neexistuje v současné chvíli."

Také plzeňská zoologická a botanická zahrada připravuje několik novinek. Už na jaře by měla otevřít novou expozici nejjedovatějších hadů světa. Návštěvníci ji najdou v pavilonu u varanů komodských. Plánů je ale podle ředitele zoo Jiřího Trávníčka daleko více: "V květnu chceme otevřít lochotínský amfiteátr v řeckém stylu, protože Řecko je Mekka amfiteátrů. To bude obrovský dvouhektarový areál, investice za 30 milionů. Máme další projekty - Seychely, které chce ukázat faunu, floru a ostrovního člověka. Madagaskar - Seychely - to je projekt asi za 18 milionů korun a stromový domek, ten už je naprojektován, za 2,5 milionu. Tam ukážeme život, jak člověk žije i v korunách stromů. Jižní Amerika nebo Nová Guinea, to bude také hodně zajímavé".

Kobra červená (Naja pallida)

Fotbalová Viktorie letos plánuje výstavbu dvou věží na stadionu. Zázemí tu najde hlavně klub a fotbalová akademie. A na konci roku dokončí Plzeňská teplárenská podle ředitele Tomáše Drápely spalovnu v Chotíkově za dvě miliardy korun: "Bude dokončena podle kontraktu k 31. 12. 2015, tak aby 1. 1. začal nejpozději zkušební provoz. Bude pálit asi 95 tisíc tun komunálního odpadu, na to je koncipovaná."

Městský stadion Štruncovy sady

V centru Plzně letos skončí také rekonstrukce kolejí v okolí Náměstí Republiky, dokončí se divadelní terasy ve Smetanových sadech a rekonstrukce historické nádražní budovy Moving Station Jižák na Jižním Předměstí.

autor: čer
Spustit audio