Plzeň chce za desítky milionů revitalizovat Jiráskovo náměstí

17. květen 2011

Plzeňský obvod Slovany chce revitalizovat Jiráskovo náměstí. Požádá proto o dotaci z nadace Proměny, která podporuje obnovu prků. Předložení žádosti už schválilo zastupitelstvo města včetně poskytnutí příspěvku na spolufinancování projektu. První etapa úpravy náměstí, jemuž dominuje velké množství zeleně, by mělo přijít na zhruba 40 milionů korun, z toho magistrát by přispěl v letech 2013 a 2014 na první etapu až 15 miliony korun.

Slovany se dlouhodobě snaží zrekonstruovat Jiráskovo náměstí do podoby odpovídající současným potřebám obyvatel. Dlouhá léta byla připravena k realizaci stavba podle návrhu vzešlého z architektonické soutěže ze druhé poloviny 90. let. Nejblíže zahájení revitalizace bylo město v roce 2002, ale připravené peníze se nakonec použily na odstranění následků povodně.


Projekt zahrne revitalizaci parkových ploch na náměstí ve dvou částech. Plocha před kostelem by se měla upravit na klasický pobytový park, v místě bývalé točny trolejbusů by mělo vzniknout oplocené dětské hřiště.


autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio