Plzeň dokončila kanalizační řad podél řeky Úslavy. Napojí několik okrajových částí města

29. červen 2017

Pět okrajových částí Plzně se dočkalo kanalizace. Město dokončilo a slavnostně zprovoznilo Úslavský kanalizační sběrač za víc než 200 milionů korun. Pro Plzeň je to strategická ekologická stavba, pomůže životnímu prostředí a také rozvoji oblasti od Bručné směrem k dálnici nebo v Černicích.

Víc než dvoukilometrový páteřní kanalizační řad vede podél řeky Úslavy od Baumaxu na Rokycanské přes střelnici Lobzy a Božkov až do Koterova. Město ho začalo budovat v roce 2011. Tehdy to byla první etapa za zhruba 160 milionů korun. Na ni navázala druhá, aktuálně dokončená část, kterou podle náměstka primátora Pavla Šindeláře provázely nemalé problémy.

„Zastupitelstvo v roce 2013 rozhodlo, že tato investice bude prováděna tzv. mikrotuneláží a my jsme na tom úseku k řece měli významné problémy, respektive ta firma, která prováděla tuto stavbu, měla významné problémy, ale nakonec jsme tu spolupráci ukončili a vysoutěžili jsme ten zbytek," vysvětlil Pavel Šindelář.

Ovšem ani nově vysoutěžená firma to neměla jednoduché. Stavba byla vzhledem k blízkosti řeky komplikovaná. Bylo třeba udělat výkopy pod hladinou spodní vody, což znamenalo neustálé čerpání a to byl v podstatě největší problém. Kromě toho bylo potřeba udělat velmi hluboké až šestimetrové výkopy.

Pod zemí teď tedy vede velká roura o průměru 80 centimetrů, která bude odvádět splaškové vody do centrální čističky odpadních vod z Božkova, Koterova, části Lobez, Bručné a taky z komerční zóny u obchodního centra Olympia.

Přípravu projektů kanalizací komplikuje legislativa i majetkové poměry

V Koterově už je kanalizace, která k páteřní rouře povede, připravená. V dalších okrajových částech ji musí město vybudovat.

„Projektová příprava běží u všech akcí a finanční prostředky budou přes 300 milionů. Půjdeme postupně, největší přípravenost je právě Koterov a Staré Lobzy a já si myslím, že ten postup bude Staré Lobzy, Bručná a Koterov," uvedl Šindelář s tím, že projektovou přípravu komplikuje také složitá legislativa a jednoduchá nebude ani příprava majetková. Kanalizace často vede přes cizí pozemky a je tak třeba se domluvit s vlastníkem buď na nájmu, nebo na věcném břemeni.

Hotovo by mohlo být za dva až tři roky. Pak obyvatelé ušetří, protože vývoz splaškové vody ze septiků je dražší než stočné. Podle primátora Martina Zrzaveckého přispěje Úslavský kanalizační sběrač i k lepšímu hospodaření s vodou.

Plzeň dokončila kanalizační řad podél řeky Úslavy

„Právě v území Koterova kdysi před několika lety při rekonstrukci Koterovské návsi byla vybudována tzv. oddílná kanalizace, odděluje splaškovou vodu od té dešťové. Jsem přesvědčen, že to je trend i do budoucna, kdy město kromě toho, že bude budovat oddílné kanalizace, bude následně i zachytávat v daném území tu vodu a bude se pokoušet s ní dále pracovat tak, abychom šetřili naše zdroje a hlavně abychom tu vodu efektivně využívali," popsal vizi hospodaření s vodou Martin Zrzavecký.

Další městské části, které se v budoucnu dočkají kanalizace, jsou například Lhota a Malesice.

autoři: kos , sch
Spustit audio