Plzeň jako evropské město kultury láká na Nový cirkus nebo výstavu vzácných děl

Plzeň má za sebou slavnostní zahájení projektu Evropské hlavní město kultury 2015 a před sebou na 600 akcí včetně unikátních výstav a představení. Cílem je změnit vnímání Plzně z průmyslové metropole na město, které stojí za návštěvu a je dobré v něm žít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň se ode dneška stává evropským městem kultury

Plzeň se ode dneška stává evropským městem kultury | Foto: Veronika Jošková Štefanová | Zdroj: Český rozhlas

V Plzni začíná tento týden Evropská sezóna divadla a tance. Prvním hostujícím souborem bude už tento čtvrtek a pátek belgický soubor Les Slovaks. Podle programového ředitele Plzně 2015 Jiřího Sulženka divákům nabídne v Novém divadle výbušnou kombinaci energie a pohybové dokonalosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co chystá v příštích dnech Plzeň jako evropské město kultury, zjišťovala redaktorka Jana Kosová

„To představení Fragments se premiérovalo na těch nejlepších evropských scénách. To, co je na něm asi nejzajímavější, že ho v Plzni doprovodí čtyřicetičlenný orchestr Plzeňské filharmonie, což je věc naprosto neobvyklá u současného tance. A zase si to můžeme dovolit díky okolnostem, které Evropské hlavní město kultury nabízí,“ doplňuje Sulženko.

Už v pátek také začne sezona Nového cirkusu. Uskuteční se první z deseti představení L‘Homme Cirque Davida Dimitriho, který v sobotu při slavnostním zahájení přešel po laně nad náměstím a symbolicky rozezněl nové zvony v katedrále svatého Bartoloměje. A na náměstí také postaví svůj stan, jak říká umělecký ředitel společnosti Plzeň 2015 Petr Forman.

„Má svoje představení, ve kterém hraje sám. Je to výborný, fantastický kluk. Na to bych lidi pozval, doufejme, že těch představení bude dostatek, aby se mohli jít všichni podívat. Všechna představení Nového cirkusu jsou rodinná představení, takže se lidé nemusejí bát přijít i s dětmi,“ upřesňuje.

Díla z mnichovských galerií

A vzápětí vznikne další šapitó v areálu pod Plazou. V úterý 27. ledna tam proběhne první představení francouzského cirkusu Trotolla. Diváci se můžou těšit na cirkus plný fantazie, skvělých kostýmů, burleskních klaunů a akrobatů, kteří létají vysoko do vzduchu a zvládnou u toho i žonglovat.

Titul Evropské hlavní město kultury Plzeň ponese po celý rok spolu s belgickým Monsem. Během roku lidem nabídne na 600 akcí, včetně výstav, představení a dalších projektů. Cílem města je změnit pomocí projektu vnímání Plzně jako konzervativní průmyslové metropole na město, kde je dobré žít a navštívit jej.

A příští týden také začne, jak připomíná Jiří Sulženko, výstava Mnichov - zářící metropole umění. 28. ledna v Západočeské galerii ve výstavní síni Masné krámy.

„Romanovi Musilovi a jeho týmu se podařilo přivést úžasná jména světového výtvarného umění. Podařilo se je vypůjčit ze sbírek mnichovských galerií. Potkají se tak čeští a němečtí umělci, kteří v té době spolutvořili na jedné škole na mnichovské akademii,“ dodává Sulženko.

Mezi nejzásadnější únorové akce patří Festival světla, který rozzáří 20. a 21. února okolí řeky Radbuzy mezi Depem a pivovarem. Nebo výstava Trnkova Zahrada 2 v Západočeském muzeu, která naváže na Ateliér Jiřího Trnky.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme